Småbørnsfamilier vælger provinsen: "Det er ikke længere taberagtigt at flytte fra København"

Line Hansen og Patrick Snowman flytter til Bornholm med sønnen Theodor for at få mere tid og samtidig komme tættere på familien.

(Foto: privat foto © (c) DR)

Mens Theodor på 13 måneder tager sig en formiddagslur, går hans mor og pakker de sidste småting i flyttekasserne på Østerbro.

I dag kommer flyttebilen og henter både flyttekasser og møbler fra lejligheden på 2. sal, og fra i morgen kan Theodor kalde sig bornholmer.

Hans mor og far – Line Hansen og Patrick Snowman – har nemlig besluttet, at Theodor skal vokse op på Bornholm i stedet for i København.

Den beslutning sender familien ind midt i en stærkt flydende strøm af stadigt flere børnefamilier, der vælger storbyen fra til fordel for et liv i provinsen.

Selv om Patrick Snowman og Line Hansen har været meget glade for at bo i København, er de klar til at flytte væk fra hovedstaden for at få mere tid og plads - og få familien tæt på. (Foto: privat foto © Dr)

Hvis nogen for to år siden havde spurgt Line, om hun ville flytte fra København, ville hun have løftet et undrende øjenbryn over det tåbelige spørgsmål. Men en dag i foråret 2017 var det ikke længere et spørgsmål, der var helt så enkelt at svare på.

- Jeg har altid sagt, at jeg aldrig skulle flytte tilbage til Bornholm, men da jeg stod med en positiv graviditetstest, kunne jeg pludselig mærke, at jeg skulle hjem, siger 31-årige Line Hansen i dag med et stort smil.

Både hun og kæresten kommer fra Bornholm. Line er vokset op i Nexø, men flyttede fra øen efter studentereksamen i 2007.

30-årige Patrick Snowman har kun boet i hovedstaden et par år. Han og Line mødte hinanden til en havnefest på Bornholm i sommeren 2016, men derfra er det gået stærkt.

- Vi flyttede sammen i København i januar 2017, og Theo kom i slutningen af oktober. Jeg har så siden brugt tiden på at overbevise Patrick om, at vi skal flytte tilbage til Bornholm, siger Line Hansen med et grin.

Theodor er den direkte anledning til, at Line Hansen ikke længere har noget imod at flytte fra København - tværtimod faktisk. (Foto: privat foto © Dr)

30 til 39-årige flytter fra hovedstaden

Line Hansen og Patrick Snowman passer perfekt ind i statistikkerne over flytninger fra hovedstadsområdet. Antallet af 30 til 39-årige, der flytter fra København og hovedstadsregion og ud i det øvrige Danmark er steget år for år fra 2012 og frem til nu.

Statistikkerne viser også, at flere unge i 20’erne tager springet, men det er stadig ikke så markant, som når man først er fyldt 30 år og drømmer om eller har fået familie og opdager, at et hus og mere ro pludselig står ret højt på ønskesedlen.

Vennerne har forladt København

Line Hansen kan se det samme ske i sin vennekreds – de tre skoleveninder, der flyttede fra Bornholm til København samtidig med hende selv og siden har holdt sammen, er tydelige eksempler.

- Da de første to veninder fra skoletiden fik børn og flyttede tilbage til Bornholm for to år siden, tænkte jeg: 'Hvad skal de dog der?' Så fik vi Theo og flytter nu også hjem, og den sidste af os fire flytter retur om kort tid – også med mand og barn, siger Line Hansen.

Hun flytter altså retur til både veninder og familie, men efterlader også et netværk i København.

- Det er lidt svært, men andre veninder med børn er efterhånden også rykket ud af København og nærmere deres familie igen, så alle forstår det godt, siger Line Hansen.

Theodor på 13 måneder skal sige farvel til de københavnske legepladser til fordel for en have - og andre legepladser - på Bornholm. (Foto: privat foto © Dr)

Hun er helt sikker på, at hun var blevet i København, hvis Theo ikke var kommet, men nu er det ikke længere hverken så sjovt eller nødvendigt.

- Jeg er ved at få klaustrofobi her på 2. sal. Vi kan ikke finde et hus, som vi kan betale i København, og vi vil give Theo et liv, hvor han bare kan rende ud, siger Line.

Nu er det okay at vælge provinsen til

Og så er det blevet nemmere at træffe beslutningen, for hun oplever også, at holdningen til at flytte fra København har ændret sig de senere år.

- Det er ikke længere taberagtigt at flytte fra København igen, når man først har fået børn, som Line Hansen selv udtrykker det.

0:00

Hun lægger ikke skjul på, at det betyder noget at få både sin egen og Patricks familie tæt på igen, men der ligger mere i det.

- Vi vil gerne ned i tempo og være tæt på tingene. Her i København stresser vi rundt, og Patrick brokker sig tit over den tid, han bruger på at pendle.

Der skal være arbejde til begge

Line Hansen er på barsel lige nu, men når hun flytter til Bornholm, rykker hun samtidig sit firma som personlig træner, fitnessinstruktør og ernæringsvejleder med sig, mens Patrick Snowman har fået en ny mester, så han kan gøre sin uddannelse som VVS’er færdig. Oprindeligt er han uddannet bager, men skifter nu karriere.

- Vi var enige om, at vi først flyttede, når Patrick havde fået læreplads og kunne fortsætte sin uddannelse på Bornholm, siger Line.

Og ifølge flere undersøgelser fra de seneste år går den med jobmulighederne går også igen, når unge familier vælger at flytte fra hovedstaden til provinsen. Der skal være mulighed for at få et fornuftigt arbejde, hvis man skal rykke familien op og flytte.

Kommer til at savne træningsfaciliteter

For det unge par har det også været vigtigt, at de kan fortsætte deres træning, selv om der nu også skal være plads til, at Theodor kan begynde at drible rundt med en bold.

- Til gengæld får vi mere tid, så det er en ren familiebeslutning, vi har taget. Det ville være egoistisk at blive boende her i København. Vi skal ned på jorden og ind i et hus, siger Line Hansen og lyder helt afklaret.

Træning er en vigtig del af Line Hansens liv - både professionelt og privat. Hun kommer til at savne de indendørs faciliteter i København, men udendørs kan Bornholm godt være med. (Foto: privat foto © Dr)

I første omgang flytter parret ind i Patricks lille byhus i Rønnes gamle bydel, men det skal sælges, for det er kun 60 kvadratmeter.

Til gengæld er det ikke noget, der haster. Nu giver de sig tid til at falde til på Bornholm, sende Theo i dagpleje, få forretningen op at stå igen og falde til på det nye arbejde.

Skal bygge sin forretning op igen

Line Hansen er selv spændt på, hvordan hendes forretning kommer til at gå. Der er måske en tendens til, at flere køber sig til tid hos en personlig træner i København end på Bornholm. Omvendt er der også flere trænere om buddet i hovedstaden.

- Der har jeg bygget min forretning op uden at have netværket. På Bornholm har jeg netværket, så jeg tror på det, siger Line Hansen.

Babyalarmen annoncerer, at Theo er begyndt at vågne, måske fordi det larmer meget i karreens gård på Ydre Østerbro.

Og så er der også de sidste kasser, der skal være færdigpakket og lukket, når flyttemændene kommer på lørdag, pakker familiens københavnerliv ned og kører det til Rønne, så det kan genopstå i helt andre rammer.

Line Hansens Blå Bog

  • Line Hansen er 31 år, født og opvokset i Nexø på Bornholm, men har boet i København siden 2007.

  • Startede sin karriere som piccoline i et rekrutteringsfirma. To-årig handelsøkonom, efterfulgt af en to-årig kontoruddannelse på Ekstra Bladet.

  • Sideløbende uddannede Line Hansen sig til kostvejleder med sportsernæring som speciale. Derefter uddannede hun sig til fitnessinstruktør samt sundheds- og vægttabskonsulent.

  • Har arbejdet hos fitness.dk, begyndte at have egne kunder og startede eget firma i januar 2015, hvor hun lejede sig ind i et fitnesscenter.

  • Har desuden bloggen Lines Livsstil om træning, kost og sundhed.

  • Fra januar 2019 personlig træner og fitnessinstruktør på Bornholm.

FacebookTwitter