Sparebesked til Bornholms hjemmepleje: Vådserviet bagi til de ældre i stedet for vask

Der skal spares på både den praktiske og personlige pleje på Bornholm.

Fremover vil der ikke være tid til både at støvsuge og vaske gulv ved de ældre på Bornholm. (© Colourbox)

Fra 1. november kan de plejekrævende borgere på Bornholm ikke regne med at blive vasket bagi, når hjemmeplejen kommer forbi bopælen.

Bornholms Regionskommune har i dag - tirsdag - meddelt de faste medarbejdere i hjemmeplejen, at der ikke er tid til den pleje, de ældre får i dag. Der skal nemlig spares på vikartimerne.

Og det kommer til at gå ud over både den praktiske og personlige pleje.

Der vil kun være tid til enten at vaske gulv eller støvsuge. Indtil nu har man kunnet nå begge dele. Og så er der altså ikke nødvendigvis tid til at vaske de ældre borgeres nedre regioner. Her skal medarbejdere selv bestemme, om det er nødvendigt. Og hvis tiden ikke er til det, må det blive med en vådserviet i stedet for vask.

Formanden for Ældresagen på Bornholm er rystet over den udmelding:

- Det er sjældent, at jeg føler mig rystet. Men jeg synes, at brevet var rystende at læse, siger Birger Rasmussen, formand for Ældresagen på Bornholm og fortsætter:

- Bornholm modtager 10 millioner fra Værdighedspuljen. Og det betyder, at man skal have en værdighedspolitik. Hvis det her er værdigt, så holder meget op, mener han.

Næstformand i socialudvalget i Bornholms Regionskommune Andreas Ipsen (V) mener ikke, at politikerne har noget valg.

- Vi er selvfølgelig kede af det. Ifølge budgettet 2018 er vi nødt til at spare på nogle vikartimer, siger han.

Han mener, at fagforeningen FOA bærer en stor del af skylden for, at besparelserne er nødvendige.

- FOA vil ikke indgå en lokalaftale, så hjemmehjælperne kan have delt arbejdstid, derfor har vi haft fastansatte til at klare opgaven om formiddagen og de samme mennesker fra et vikarbureau til at klare opgaven om eftermiddagen. Det har vi ikke råd til længere, siger han.

Men den udmelding giver Dorthe Pedersen, sektorformand for social- og sundhed hos FOA-Bornholm, ikke meget for.

- Vores nej til lokalaftalen handler simpelthen om, at vi - ligesom alle andre - gerne vil arbejde en fuld arbejdsdag i streg, så job og fritid er adskilt. Kommunen ville have, at vi arbejder fire timer - går hjem i tre - for så at vende tilbage til jobbet. Det duer jo ikke, mener hun.