Spor af mårhund fundet på Bornholm

DNA-prøve viser, at der med meget stor sikkerhed befinder sig en eller flere mårhunde i den bornholmske natur.

Det er med meget stor sikkerhed, at det er spor af mårhund, der er fundet på klippeøen Bornholm.

Den forhadte mårhund, der har givet problemer i Jylland, har nu med stor sandsynlighed fundet sin vej til Bornholm.

Det viser ekskrementprøver, der er blevet sendt til - og undersøgt - på Aalborg Universitet.

- Jeg ledte egentlig efter ekskrementer fra ræve, men så viste prøverne i stedet for DNA fra en mårhund. Det var en ret stor overraskelse, siger den bornholmske naturvejleder Jens Kofoed, der fandt sporene fra dyret.

Hvordan mårhunden er nået ud til en ø i Østersøen, er der ikke fundet noget svar på endnu, men naturvejlederen kommer med et gæt.

- Min teori kan være, at den er kommet med færge fra Polen eller Tyskland, men jeg tror i hvert fald ikke den er svømmet herud, siger Jens Kofoed.

Mårhunden spreder sig hurtigt

Nu skal der laves nye prøver, som skal vise, hvorvidt der er tale om en enkelt mårhund eller om der er findes flere mårhunde på øen. Der vil ifølge biolog Hans Erik Svart fra Miljøstyrelsen kun være problemer med dyret, hvis der findes DNA fra mårhunde af begge køn.

- Hvis der er to dyr af forskellige køn, så får de omkring 11 unger om året, og de fleste af dem vil overleve. På den måde kommer man meget hurtigt op på meget højt antal af mårhunde, siger Hans Erik Svart.

Udover køn vil de nye prøver muligvis også kunne vise, hvor dyret kommer fra.

Mårhunden er i følge Miljøstyrelsen et rovdyr, der både er en trussel mod fugle og små pattedyr samt beskyttede - og truede dyr.

Rovdyret kan desuden bære på rabies og bændelorm, der er farlige for mennesker.