Stadig ikke til at opdrive: Søsygepiller tilbagekaldt siden sidste år

Efterår er søsygesæson, men midlerne mod er i år svære at opdrive.

De to tidligere meget anvendte præparater Marzine og Gotur blev sidste år tilbagekaldt af Lægemiddelstyrelsen, fordi de ikke lever op til gældende kvalitetskrav.

Med efteråret følger både mere blæst og større bølger i de danske farvande.

Derfor benytter mange færgepassagerer sig af søsygepiller for at modstå bølgegang og komme i land uden kvalme.

Men siden slutningen af 2018 har det været næsten umuligt at skaffe håndkøbsmedicin mod transportsyge i forretninger og på apoteker landet over.

- Vi har desværre ingen søsygepiller - og vi ved heller ikke, hvornår vi får dem, lyder det fra Mette Elsborg, der er apoteker på Bornholm.

Årsagen til pillemanglen er, at de to tidligere meget anvendte præparater Marzine og Gotur sidste år blev tilbagekaldt af Lægemiddelstyrelsen, fordi de ikke lever op til gældende kvalitetskrav. De kan derfor have en negativ betydning for patientsikkerheden.

Søsyg i timevis

Laura Hjorth Ruberg fra Rønne er en af dem, der har gået forgæves efter søsygepiller. Hun rejser mellem Bornholm og Sjælland flere gange om måneden for at besøge sin kæreste, selvom hun døjer med søsyge.

- Det har været hårdt. Det har været nogle rigtig dårlige ture med søsyge, der varede langt op ad dagen, siger Laura Hjorth Ruberg, der på grund af den utilgængelige søsygemedicin nu oftere vælger flyet frem for færgen.

For selvom der findes andre midler, er der intet, der virker så godt på Laura Hjorth Rubergs søsyge som de to tilbagekaldte præparater, der begge har cyclizin som aktivt stof.

Laura Hjorth Ruberg bliver let søsyg, når hun sejler uden at tage søsygemedicin. Kvalmen varer typisk i fire til seks timer. (Foto: Laura Hjorth Ruberg © Laura Hjorth Ruberg)

Apotekerforeningen oplyser, at præparatet Sepan er det bedste alternativ, men det er ikke godkendt til børn under 15 år.

Ifølge producenten bag Gotur, Orifarm, skulle problemet omkring kvalitetskravet være løst, og præparatet er derfor på vej tilbage i produktion. Orifarm forventer, at Gotur er tilbage på apotekernes hylder tidligst i starten af næste år.

Først på året havde Meda, der producerer Marzine oplyst, at pillen ville være tilbage på det danske marked i tredje kvartal i år, men den er ikke dukket op endnu. DR har forsøgt at få en kommentar fra Meda, men de er ikke vendt tilbage på forespørgslen.