Staten overvåger os under Folkemødet på Bornholm

Der er lovkrav om registrering, hvis vi bruger det gratis, trådløse netværk, som kommunen stiller til rådighed under politikerfestivalen.

Borgmester Winni Grosbøll vil af principielle grund ikke bruge det trådløse netværk, som kommunen selv stiller til rådighed under Folkemødet, fordi man skal registreres. (Foto: © Torsten Raagaard)

Vi risikerer at blive overvåget, hvis vi bruger det trådløse netværk, som Bornholms Regionskommune stiller gratis til rådighed under Folkemødet i Allinge.

Justitsministeriet og Erhvervsstyrelsen har i dag slået fast, at regionskommunen under Folkemødet er at regne som teleudbyder, og derfor gælder telelovgivningens og terrorlovgivningens regler om registrering.

- Det må kommunen selvfølgelig underlægge sig, men det er fuldstændig paradoksalt, at man som deltager i et politisk møde er nødt til at lade sig registrere, hvis man vil bruge det trådløse netværk, siger Bornholms borgmester Winni Grosbøll (S).

Amnesty: Arrangørerne går for langt

Amnesty International var først ude med kritik af kravet om en registrering med enten Nem-ID eller telefonnummer.

- Arrangørerne går for vidt, når de kræver det af gæsterne på Folkemødet, siger vicegeneralsekretær i Amnesty International i Danmark, Trine Christensen.

Og det er Winni Grosbøll altså helt enig i, men der er ingen vej uden om.

- Det siger lidt om, hvad det er for et niveau af registrering, vi foretager i Danmark, siger Winni Grosbøll.

Borgmester vil ikke bruge netværket

Selv vil hun af principielle grunde ikke bruge det kommunale netværk under Folkemødet.

- Jeg bryder mig ikke om, at man skal afgive personfølsomme oplysninger for at bruge et trådløst netværk - og slet ikke under et politisk møde, slår Winni Grosbøll fast.

Kommunen har ellers valgt at stille gratis, trådløst netværk til rådidhed under Folkemødet for at give alle mulighed for at bruge nettet og samtidig aflaste de øvrige netværk.