Stjernearkitekt: Kunstmuseumsdebatten er unuanceret

Den amerikanske arkitekt bag museumplanerne går nu ind i debatten om millionprojektet i Rø.

(© P4 Bornholm)

Der skulle kun et tårn til at køre debatten helt af sporet.

Sådan fremstår det i al fald, hvis man kigger nærmere på hele balladen om det - måske - kommende museumsbyggeri i Rø på Bornholm.

Det 120 millioner kroner dyre projekt har været i støbeskeen i flere år, og netop som projektet nærmer sig fuld finansiering har en gruppe anerkendte danske arkitekter lagt sig på tværs.

Det skyldes især, at museets vartegn - et tårn - ifølge de oprindelige tegninger af den amerikanske arkitekt James Carpenter skal fjernes.

Flere af de danske arkitekter, der har været kritiske over for projektet, sidder også i Det Særlige Bygningssyn og vil nu diskutere, om den eksisterende bygning, kunstmuseet, skal fredes.

James Carpenter mener dog ikke, at de danske arkitekter har sat sig ordentligt ind i tingene:

- På det her stadie er der kun tale om en koncepttegning, og når man kommenterer på noget, der ikke er færdigt endnu, kan man ikke forvente, at ens kommentar er særligt indsigtsfuld. Jeg synes debatten er blevet unuanceret, lyder svaret til kritikerne.

Hvis ikke Bornholms Kunstmuseum bruger James Carpenters planer, falder en stor del af finansieringen, da VILLUM-fondens 45 mio. store donation er betinget af, at Carpenter forbliver hovedarkitekt på byggeriet.

James Carpenter er derfor også villig til at forhandle om det omstridte tårn:

– Det kan vi sagtens, hvis der altså bare ikke er tale om, at absolut intet må ændres. Jeg ser frem til at have en diskussion med en gruppe mennesker, som er åbne over for at diskutere, hvad den nye bygning rent faktisk er, siger James Carpenter til DR P4 Bornholm.

James Carpenter er uddannet designer og lyskunstner. Han er især kendt som en af hovedarkitekterne bag World Trade Center 7 - den første bygning, der blev rejst igen efter angrebet på tvillingetårnene i 2001. Her blev bygningen konstrueret i spejlglas, der reflekterer himlen for at vise det tomme rum efter angrebet.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.