Stor møntskat fundet på Bornholm

152 arabiske sølvmønter fra Vikingetiden er dukket op af den bornholmske muld. Det er et helt usædvanligt fund.

De 152 arabiske sølvmønter fra Vikingetiden blev fundet på Bornholm i september. (Foto: Bornholms Museum © DR Bornholm)

Der er fundet en stor og betydningsfuld møntskat på Bornholm. De 152 arabiske sølvmønter stammer fra Vikingetiden og er lagt i jorden ca. år 854.

Skatten er det største samlede fund af arabiske mønter fra 800-tallet i Danmark.

- At vi har så tidlige arabiske mønter i Skandinavien er usædvanligt, siger Finn Ole Nielsen, der er museumsinspektør ved Bornholms Museum.

De første mønter blev fundet i begyndelsen af september af amatørarkæolog Klaus Thorsen, der havde brugt sin metaldetektor på en mark ved Skovsholm i Ibsker.

Han kontaktede Bornholms Museum, der foretog de videre udgravninger, men museet har først nu valgt at offentliggøre fundet.

- Hvis folk får en præcis angivelse af, hvor skatten er fundet, er der risiko for at nogen vil deltage i "festen" med at finde mønterne. Vi vil gerne have, det foregår kontrolleret, siger Finn Ole Nielsen.

Skatten var gemt i et hus

Arkæologerne har fundet ud af, at møntskatten har været gemt i et hus på en boplads i den ældre vikingetid. Selve skatten er pløjet i stykker, men hovedparten af mønterne er fundet inden for et snævert område.

- Det har været en måde at opbevare sine rigdomme på. Vi ser ofte, at mønter er gravet ned under gulvet i et hus - en slags privat bankboks, forklarer Finn Ole Nielsen.

De fleste af mønterne er klippet i stykker og kun 20 er hele. Forklaringen er, at vikingerne brugte dem som betalingsmiddel efter sølvets vægt, og derfor har de klippet dem i stykker, for at få det hele til at passe.

Tynde mønter med stor værdi

Mønterne vejer i gennemsnit tre gram og er meget tynde, og flere af dem er meget slidte. Skatten vejer i alt ca. 250 gram, men i Vikingetiden har det udgjort en anseelig formue.

Det er lykkedes Bornholms Museum at fastslå, hvor mønterne er slået og hvem der har slået dem. Der er både persiske og arabiske mønter, der kommer fra forskellige steder i Mellemøsten.

De er kommet til Bornholm som led i vikingernes handel med Østeuropa og vidner om, at øen i Østersøen spillede en central rolle.

Møntskatten kan ses på Bornholms Museum fra i dag og efterårsferien igennem.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter