Store geografiske forskelle: På Bornholm bliver der tildelt flest førtidspensioner

Der er store geografiske forskelle på antallet af førtidspensioner, der tilkendes i de enkelte kommuner.

Der er stor forskel på, hvor mange førtidspensioner der tildeles i de enkelte kommuner. (Arkivfoto) (Foto: Michael Bothager © Scanpix)

Der bliver tilkendt langt flere førtidspensioner på Bornholm sammenlignet med eksempelvis København.

Det skriver Ugebrevet A4.

Den kommune, der tildelte flest førtidspensioner i det forgangne år, er Bornholms Regionskommune. Sidste år fik 64,5 borgere per 10.000 indbyggere i den arbejdsdygtige alder (15-66 år) tilkendt en førtidspension.

Et af de steder, hvor der er blevet tildelt færrest førtidspensioner, er i København. Her fik 9,2 borgere per 10.000 indbyggere tilkendt en førtidspension sidste år.

Landsgennemsnittet er 26,9 borgere pr. 10.000 indbyggere.

Svært at sammenligne områder

Det kan være et problem, hvis bopælen har en betydning for tilkendelsen af førtidspension, lyder det fra post.doc og forsker ved Aalborg Universitet Iben Nørup.

- Man kan ikke sammenligne de meget rige kommuner med områder som eksempelvis Lolland-Falster. Der er en social ulighed geografisk. Men ser vi på mønstrene hidtil, er der også forskelle, vi ikke kan forklare, siger Iben Nørup til Ugebrevet A4 og fortsætter:

- Hvor kommuner, der er sammenlignelige, har forskellige tilkendelsesgrader, fordi politikken og fortolkningen af loven er forskellig.

En, der i hvert fald ikke synes, at det er let at få førtidspension på Bornholm, er Anja Keil Jensen. Hun er formand for Foreningen for FørtidspensionisterBornholm og er selv på førtidspension.

- De medlemmer, vi snakker med, har haft lange sagsbehandlingstider. Det har været hårdt og tager hårdt på dem psykisk. Det bliver næsten værre af det lange forløb. Så det er ikke noget, vi har erfaring med, at det skulle være lettere på Bornholm, siger hun.

Og det er vigtigt for borgerne, at de får førtidspensionen - også selvom det kan tage tid, lyder det fra formanden:

- Hovedtanken er, at man får ro på sig selv, sine tanker og sine smerter og forhåbentligt sin økonomi. Rigtig mange brikker falder på plads, når førtidspensionen falder på plads. Men det er så hårdt at skulle den tur gennem systemet, siger Anja Keil Jensen.

Bornholm bruger ikke for mange penge

Maria Fromseier Kjærgaard (S), formand for job-, udvikling- og fritidsudvalget i Bornholms Regionskommune mener, at kommunen har forstået lovgivningen.

- Mit bud er, at vi på grund af den demografiske sammensætning har mange, som kan og skal tilkendes en førtidspension, siger hun og fortsætter:

- Vi har en rigtig stor gruppe af de lidt ældre, og det er typisk der, hvor vi har lidt udfordringer. Hvis man kigger på kommuner, der har yngre borgere, kan det være svært at sammenligne.

Og hun er ikke bekymret for, at Bornholms Regionskommune skulle bruge for mange penge på førtidspensioner:

- Den her del med økonomien gør mig ikke bekymret. Kigger man på det samlede billede, hvor man også kigger på ressourceforløb og fleksjob og andet, så bruger vi faktisk færre penge, end vi har gjort i en lang årrække, siger hun.

Du kan se en oversigt over samtlige kommuner hos Ugebrevet A4.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk