Svært at få oplysninger om atomaffald fra Sundhedsministeriet

Sundhedsministeren afviste at holde møde med borgmestrene fra atomkommunerne. Han mente ikke, der var nyt.

Lektor Anne Albinus er ikke kun modstander af, at Risøs atomaffald placeres i dansk slutdepot. Hun frygter, at Sundhedsministeriet forsøger at skjule oplysninger for både borgere kommuner. (Foto: Torsten Raagaard- DR Bornholm)

Det er umuligt at få at vide, hvordan det danske atomaffald er sammensat.

Det gælder både de 233 kilo særligt affald, som i dag ligger i kategorien langlivet mellemradioaktivt, og resten, nemlig det kortlivede lav- og mellemaktive affald samt det langlivede lav- og mellemaktive, der skal ende i et atomskralds-depot et sted i Danmark.

I det hele taget er myndighederne ret lukkede overfor offentligheden, når det gælder atomskraldet.

Det vurderer lektor Anne Albinus, der har fulgt og beskæftiget sig med atomaffaldssagen i årevis.

- De går som katten om den varmegrød, siger Anne Albinus.

Ministeren sagde nej til møde

Som eksempel bruger hun, at borgmestrene i de fem såkaldte atomkommuner - Bornholm, Skive, Struer, Kerteminde og Lolland - for nylig bad om et møde med sundhedsminister Nick Hækkerup for at få en orientering om den videre proces i hele sagen om at deponere det danske atomaffald, der ligger på Risø ved Roskilde i dag.

Ministeren mente dog ikke, at der var nok nyt i sagen. Derfor blev det til et møde mellem ministerielle og kommunale embedsmænd.

Her spurgte den bornholmske repræsentant, teknisk chef Louise Lyng Bojesen, blandt andet, hvorfor Dansk Dekommissionering har valgt at følge klassificeringen fra det internationale atomenergiagentur IAEA og ikke de strammere svenske regler, som blandt andre kommunerne har ønsket.

Vi behøver ikke egne regler

- Og her var svaret, at fordi vi kun har begrænsede mængder sammenlignet med svenskerne, er der ikke behov for at lave egne regler, siger Anne Albinus.

Og så mangler der altså svar på, hvad det danske atomaffald præcist består af.

- Tilbage i 2001 fik vi at vide, at det ikke er muligt at give et nøjagtigt svar på de 233 kilo, for reelt ved myndighederne det ikke. Og listen over det radioaktive affald er ikke lavet endnu. Den skal dog være klar til august næste år, hvor EU skal have en oversigt, siger Anne Albinus.

Facebook
Twitter