Svømmer rundt om Bornholm for at stoppe forurening med plastik

110 kilometers svømmetur bliver Folkemødets hårdeste event.

(Foto: YANNICK WOLFF © dr)

Fire svømmere tager hul på Folkemødet 2018 et par dage før åbningen 14. juni. De vil nemlig svømme Bornholm rundt i fire lange og en meget kort etape for at gøre opmærksom på plastikforureningen i havene.

De fire svømmere kommer fra organisationen Plastic Change, der vil stoppe forureningen med plastik i havet.

plastic change
  • plastic change er en dansk miljøorganisation, der arbejder internationalt.
  • Organisationen skaber opmærksomhed omkring og kommer med mulige løsninger på den voksende plastikforurening i havene og miljøet.
  • Deres beregninger viser, at mængden af plastik i havene vil være fordoblet om 10 år, hvis vi ikke stopper udviklingen. Lader vi stå til, vil plastikmængden i 2050 vægtmæssigt overstige mængden af fisk.

Det bliver noget af et søhestearbejde at komme gennem junis happening. Svømmeturen bliver 110 kilometer lang, og Østersøen er ofte et både koldt og uroligt farvand at svømme i.

Dertil kommer, at sikkerheden på Folkemødet har gjort det noget besværligt at planlægge turen, der begynder mandag den 11. juni og slutter i Allinge fredag den 15. juni - altså to dage inde i Folkemødet.

- Vi har talt med både politiet, Politiets Efterretningstjeneste og Foreningen Folkemødet for at få det på plads. Vi ville gerne have sluttet turen i Allinge Havn midt i Folkemødet, men det har vi ikke fået lov til.

- Derfor slutter turen på stranden syd for Allinge, siger én af svømmerne, Hans Henrik Heming fra Plastic Change.

De fire svømmere klarer stort set hele turen rundt fra mandag til torsdag. De gemmer dog de sidste kilometer til fredag, hvor de også opfordrer alle til at svømme med , hvad enten de så har mod på to kilometer eller 500 meter. Deres tur slutter på stranden ved Næs umiddelbart syd for Folkemødeområdet.

De fire svømmere har prøvet lange og våde stræk før, blandt andet over Den Engelske Kanal, tværs over Storebælt og Amager rundt.

- Vi har trænet meget og i koldt vand. Vi er i god form og har følgebåde med, siger Hans Henrik Heming med et smil.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.