Thorbjørn vil have sin egen gård: Ny skole skal ruste unge landmænd til det

Bornholms Landbrug og Fødevarer laver Danmarks første generationsskifteskole.

Både søer og smågrise på Langemyregård ved Åkirkeby er Thorbjørn Koefoeds ansvar. Men det er hans far, der ejer både grise og bedrift i nogle år endnu. (Foto: Mikkel Homann Carøe © (c) DR)

Det bliver ofte til et nej, når unge landmænd første gang står i banken og beder om et lån til at kunne få egen gård.

Derfor opretter Bornholms Landbrug og Fødevarer nu som den første landbrugsorganisation en generationsskifteskole. Den skal hjælpe de unge landmænd med at opstille nærmest skudsikre forretningsplaner og budgetter uden fælder.

Der er nemlig stort behov for flere unge i erhvervet. Men de har brug for store beløb for at kunne købe, for de drømmer om noget andet end generationerne før dem. Det siger økonomi- og ejendomsrådgiver i Bornholms Landbrug og Fødevarer Ingvar Olsen.

- Bedriften skal være så stor, at de kan have ansatte og dermed mulighed for både at have familie og holde fri indimellem, siger Ingvar Olsen.

Ingvar Olsen tror på, at hjælpen til at få lavet en plan i et længerevarende uddannelsesforløb kan være det, der knækker koden og åbner for banklån til de unge.

Planen er klar - erfaringen skal i hus

Thorbjørn Koefoed er en af dem, der skal i banken engang i en ikke helt fjern fremtid. Han er faguddannet landmand og er i dag driftsleder for svineproduktionen på Langemyregård ved Åkirkeby. Ejeren af gården er hans far Peter Brandt Koefoed, og de to har sammen lagt en plan for en overtagelse.

Første del er at sikre, at Thorbjørn Koefoed får en solid erfaring med både at drive svineproduktionen og samtidig være chef for de ansatte i stalden.

- Jeg kan godt forstå, at bankerne er kritiske og ikke bare låner 20 millioner kroner ud til en ung fyr. Det kan være svært at lave et stort afkast i landbruget, og bankerne skal både have deres penge hjem og tjene på det, siger Thorbjørn Koefoed.

Derfor er han også glad for ideen om en generationsskifteskole - og han ved, at mange andre unge kolleger har problemerne tæt inde på livet. Han er nemlig ikke kun ung landmand. Han er også formand i landsorganisationen Landboungdom.

Unge landmænd arbejder med egen plan

Generationsskifteskolen på Bornholm bliver et toårigt forløb, der kører sideløbende med landmændenes arbejde på gårdene, og hvor eleverne hele tiden skal arbejde med deres egen plan. Der skal være undervisning i alt fra låneøkonomi over skat og handleplaner til pædagogik og ledelse.

Målet med undervisningen er altså, at de unge skal blive klar til at købe en ejendom - derfor er det også planen, at bankerne blandt andre skal levere undervisere.

Thorbjørn Koefoeds aftale med sin far er uden årstal. Hovedformålet er at overtage mere og mere af ledelsen og vise resultater.

- Når jeg har vist, at jeg kan drive gården, skal jeg overtage gården fra den ene dag til den anden. Vi ønsker altså ikke et glidende generationsskifte, siger Thorbjørn Koefoed.

Om han er med på skolebænken i generationsskifteskolen eller ej, er ikke afklaret endnu. Planen er at starte forløbet for de kommende gårdejere til foråret, og om to år vil de så stå med en færdig plan, som de kan præsentere i banken, når den ønskede gård er klar.

Facebook
Twitter