Ti år i spidsen for Bornholms største musikfestival: Daniel tjener ikke en krone på det

PORTRÆT: 31-årige Daniel Mühlendorph bruger sine weekender på at skrive mails og planlægge fremfor at gå i byen. Han får Bornholms største musikarrangement til at ske.

Bildøren på en parkeret bil bliver rykket op. Inden da har Daniel Mühlendorph allerede hilst på en allingebo på havnen i Allinge. - Hej, hvad så, lyder det grinende fra Daniel Mühlendorph, da de to unge passagerer får et chok over, at den omgivende ro pludseligt bliver afbrudt. De snakker lidt frem og tilbage, før Daniel siger farvel og lukker bildøren.

Han er hjemmevant. Da han var barn, var Hammershus, kysten og klipperne hans legeplads. I dag danner de rammerne om de arrangementer, han holder på fødeøen.

For tiende år i træk løber festivalen Wonderfestiwall af stablen. Den bornholmske

musikfestival
begynder i morgen torsdag og varer til lørdag. Festivalen finder altid sted i slutningen af sommeren og lokker både bornholmere og folk ’ovre fra’, som man siger på
Bornholm
, til klippeøen.

Daniel Mühlendorph er en af idémændene bag. I dag er han 31 år, og meget er sket, siden han som ung boede på

Bornholm
og savnede arrangementer for de unge.

Hans ambition var at skabe det største kulturevent på

Bornholm
. Og med navne som Sort Sol, Carpark North og Suspekt på årets program må man sige, at målet er nået.

Drift er kedeligt

Selvom han i dag har adresse på Østerbro i København, bruger han så meget af sin tid som muligt på fødeøen. Til daglig arbejder han i sit eget filmselskab som producer. Og så bruger han flere måneder på at planlægge og organisere Wonderfestiwall uden at tjene en krone på det. Udover festivalen arrangerer han en række andre events på

Bornholm
.

- Det, der interesserer mig både ved filmen og musikken, er at skulle bygge noget op fra bunden. Det at gå med en idé og bearbejde den så længe, at du selv begynder at tro på den. Og så er det næsten kunst at få andre til at tro på den, siger Daniel Mühlendorph.

Nu sidder han på en bænk ved havnen i sin hjemby i Allinge. Han er iført grønne gummistøvler og briller af det italienske designermærke Prada.

- Har du aldrig lavet et arrangement eller noget, som ikke blev en succes?

Daniel Mühlendorph tøver.

- Nej. Jeg har aldrig haft en virksomhed, der gik

konkurs
eller lignende. For nyligt holdt vi en havnefest, hvor der ikke kom så mange, som vi regnede med på grund af blæsevejret. Så det laver vi nok ikke igen næste år. Der laver vi noget andet.

- Det med at drifte noget er ikke særligt sjovt. Det er sjovt at finde på det. Og når det lykkes. Drift er kedeligt, så skal det være drift med udvikling.

Det kræver måneders arbejde at planlægge og organisere Wonderfestiwall. Allerede i oktober, efter at festivalen er blevet holdt i august, begynder holdet bag at overveje næste års festival. (Foto: Semko Balcerski © Semko Balcerski)

Han er dog langt fra alene om at stable Wonderfestiwall på benene år efter år. Holdet bag har gået i folkeskole eller gymnasium på

Bornholm
sammen.

- Det er ret enestående. Når man er mellem 20 og 30 år, så er det på det tidspunkt i livet, hvor du tager flest nye beslutninger. Du tager en uddannelse, du flytter, du finder en kæreste, du slår op, du finder en ny, og du får børn og køber hus. Så det er svært at holde fast som vennegruppe og som organisation, men det har vi gjort.

Fra klippeøen til LA og retur

Efter gymnasiet på

Bornholm
flyttede Daniel Mühlendorph til Los Angeles for at gå på New York Film Academy. Da han kom hjem fra USA, havde han
gæld
og valgte at flytte hjem til
Bornholm
for at spare penge. Men der skete intet. Daniel Mühlendorph savnede kulturliv for de unge.

Da kom idéen til Wonderfestiwall.

Det første år mindede festivalen måske mest om en stor havefest. Det var udelukkende gymnasiekammerater og venner, der købte billet. Der kom cirka 250 mennesker. Scenen var bygget af paller og presenninger.

- Men vi prøvede alligevel at få nogle gode bands til at spille. Dengang var det alt fra Tue West til Rock Hard Power Spray.

De unge bornholmere havde skrabet 70.000 kroner sammen til at booke bands for. De havde været rundt og spørge om

sponsorater
i Allinges butikker og restauranter. Og det er det,
Bornholm
kan. De erhvervsdrivende bakker op, når de unge vil skabe noget.

Allerede året efter dukkede mellem 500-600 mennesker op til festen.

- Vi forsøgte noget. Men man stod jo ikke og tænkte, at der kunne komme mellem 5000 og 6000. Men jeg udelukkede heller ikke tanken. Så længe det vokser, bliver jeg ved. Det behøver ikke at vokse i antal, men kan også vokse i kvalitet. Så får jeg noget personligt ud af det.

Overvejede at stoppe

Men det er ikke uden problemer, at festivalen er vokset til det, den er i dag. I 2011 var holdet bag Wonderfestiwall tæt på at beslutte, at festivalen aldrig skulle finde sted igen. Det var den næstvådeste sommer, siden man begyndte at registrere. Og det kunne mærkes.

- Alt bliver smattet, og vi er slet ikke gearet til det. Oprydningen tager over 14 dage, og vi må tage endnu mere fri for arbejde. Om søndagen er der mellem 200 og 300 frivillige, der hjælper, men allerede et par dage efter, var vi kun omkring ti, der ryddede op, fordi de andre ikke kunne holde mere fri.

Men festivalen lukkede som bekendt ikke. Det blev i stedet besluttet, at der skulle bruges endnu flere frivillige kræfter.

- I 2012 fik vi Mew som hovednavn. Mew spillede kun på Orange Scene på Roskilde Festival det år. Der kunne jeg mærke, at vi havde ramt det. Året efter blev der solgt nok billetter til, at vi ramte vores

budget
.

I dag er der 30 mennesker, der beskæftiger sig hele året med Wonderfestiwall, mens der er 600-700 frivillige. Festivalen er en selvkørende økonomi, som deler overskuddet ud til

velgørenhed
.

- Vi deler ikke ud til Afrika eller andre u-lande. Vi støtter

Bornholm
, fordi der ikke bliver brugt nok penge på kultur efter min mening. Der er mange andre sektorer, som er vigtigere end kultur. Eksempelvis ældresektoren. Men jeg mener, at hvis vi investerer i kulturen, så kommer der flere herover, som så gør, at der kommer flere skattekroner.

Men der er stadigvæk mange besværligheder, når festivalen bliver holdt på

Bornholm
. Alt udstyret bliver fragtet fra Sjælland.

Samtidig kræver den særlige beliggenhed ved Opalsøen ved Hammershus i Allinge ekstra opmærksomhed. Holdet bag samarbejder med Naturstyrelsen og finkæmmer græsplænen helt ned til cigaretskodder. Wonderfestiwall hyrer foreninger til blandt andet stå for oprydningen, så de kan tjene penge.

- Foreningslivet er nøglen til at kunne lave de her events. Folk tror, at vi er lønnet. Det er det eneste, jeg kan blive sur over. Folk knokler uden at få en krone for det. Det er ikke det, der interesserer os. Det er interessen i fællesskabet.

Daniel Mühlendorph bruger så meget af sin tid som muligt på Bornholm, selvom han både har boet i Los Angeles og i dag har adresse i København. (Foto: Kathrine Lykkegaard Jeppesen © (c) DR)

Foreningslivet skabte iværksætteriet

Wonderfestiwall er langt fra det eneste, Daniel Mühlendorph har fingrene i på

Bornholm
.

Han udgiver også Magasinet

Bornholm
, som udkommer tre gange årligt. Han er direktør i virksomheden Best Save, som sælger restauranttilbud og billetter til arrangementer udenfor sæsonen på
Bornholm
. En slags pendant til Sweetdeal, som han også har været med til at starte op.

Daniel Mühlendorph føler sig da også overbevist om, at hans egen deltagelse i foreningslivet på

Bornholm
har gjort ham til den iværksætter, han er i dag.

- Jeg har spillet håndbold, fodbold og har gået til tennis, basket og spejder. Jeg tror, at det er naturligt, at mange af os, der laver festival i dag, har været engageret i holdsport og foreningsmekanismen.

Generelt har barndommen på

Bornholm
været fantastisk, og hvis hans job lagde op til det, flyttede han selv tilbage til fødeøen.

Særligt har hjembyen Allinge en plads i Daniel Mühlendorphs hjerte. Hans forældre boede ikke sammen, men boede i hver sin ende af Olsensgade et stykke oppe ad bakken i byen. Så dem kunne han smutte frem og tilbage mellem som barn.

- Hvis man kunne gå på den danske filmskole på

Bornholm
, var jeg da blevet. Men det er vigtigt, at folk flytter fra, lærer nogle ting om livet og kommer tilbage til øen med deres erfaringer.

Blå bog:

  • Er 31 år.

  • Bor ved Svanemøllen på Østerbro i København.

  • Har en kæreste.

  • Er vokset op i Allinge på Bornholm.

  • Arbejder som producer i sit eget filmselskab med instruktøren Ulaa Salim.

  • Ejer af Best Save, der er den bornholmske pendant til Sweetdeal.

  • Udgiver Magasinet Bornholm tre gange årligt.