Tidligere ejer af plantecenter på Bornholm får bøde for at overtræde våbenlov

Retten på Bornholm har idømt tidligere ejer af Lilliendal Plantecenter en bøde på 10.000 kroner for at have solgt gødning, som kan anvendes til fremstilling af bomber, uden at kende reglerne for salg.

Det var i Retten på Bornholm, der i dag faldt dom i den første sag af sin slags om overtrædelser af regler, der handler om bestemte slags gødning, der i sidste ende kan bruges i sprængstof.

Substral Plantenæring og Hornum Rhododendrongødning er guf for dine planter.

Men kommer de to produkter i forkerte hænder, kan de i værste tilfælde blive ingrediens i fremstilling af bomber.

Derfor findes der regler for kontrol med salget, hvis du har dem på hylderne i din butik. Blandt andet skal alle ansatte informeres om, at gødningsprodukterne kan bruges til at fremstille sprængstof.

Men reglerne er fløjet lige hen over hovedet på en tidligere ejer af Lilliendal Plantecenter i Rønne på Bornholm, som derfor endte på anklagebænken.

Det er første gang, siden reglerne trådte i kraft i februar 2021, at nogen er tiltalt for en overtrædelse af våbenlovens regler for salg af gødning.

Og det endte altså i dag med en bøde på 10.000 kroner - en bøde som den dømte er lettet over ifølge forsvarsadvokaten.

- Da min klient første gang blev kontaktet af politiet, lød bøden på 250.000 kroner, så han er først og fremmest lettet over bødens størrelse, siger advokat Morten Hartelius, der dog selv er utilfreds med, at sagen endte med en bødestraf:

- Vi er ikke helt tilfredse, for det havde været nærliggende at give min klient en advarsel og mulighed for at rette op på fejlene, inden han blev meldt til politiet.

Hvor blev den løftede pegefinger af?

Den tidligere ejer af Lilliendal Plantecenter, der solgte virksomheden videre d. 31. december 2022, erkendte i retten d. 27. januar, at han ikke var bevidst om reglerne.

Men direktør for brancheforeningen Danske Havecentre, Per Boisen, kendte heller ikke til reglerne, og det samme gør sig gældende for grossistbranchen, som sælger produkterne til landets havecentre.

Det fortæller direktøren, der forholder sig til, at anklagemyndigheden i første omgang gik efter en bødestraf på 125.000.

- Med en bøde på 125.000 må man gå ud fra, at Sikkerhedsstyrelsen mener, at de her regler er alvorlige at overtræde. Derfor havde det været på sin plads, at vi var blevet orienteret om de nye regler, siger han.

Gødningen, der sendte den tidligere plantercenterejer på anklagebænken, kan købes i de fleste plantecentre og byggemarkeder landet over.

Den tiltalte fik ikke en advarsel om, at der var regler, han ikke levede op til af Sikkerhedsstyrelsen før politianmeldelsen. Og det bekymrer direktør Per Boisen, at hans medlemmer skal frygte at få bøder uden først at få mulighed for at rette op på fejl.

- Jeg har forståelse for, at man foretager et kontroltjek. Men man kunne jo have lavet et påbud og sagt, at manglerne skulle være bragt i orden inden 14 dage, siger han.

Professor i miljøret ved Københavns Universitet Peter Pagh studser også over, at den tidligere plantecenterejer ikke først har fået en advarsel.

- Det principielle er, at man har rejst en straffesag for ikke at overholde en forordnings særlige regler uden at have givet et forudgående påbud, og det er ellers normal praksis.

Sikkerhedsstyrelsen har ikke villet kommentere på, hvorfor der ikke er givet påbud i sagen, før plantecenteret blev meldt til Bornholms Politi.

Det drejer sig om salget af Substral Plantenæring og Hornum Rhododendron gødning, der endte med at sendte tidligere plantecenterejer på bænken i Retten på Bornholm, fordi han ikke i tilstrækkeligt omfang kendte til reglerne for salget af produkterne.

Den første sag af sin slags

Sagen er den første af sin slags, og faktisk kalder både forsvarer og anklager sagen principiel, for der findes ikke retspraksis på området, siden reglerne trådte i kraft i 2021.

Derfor skal begge parter nu læse dommen grundigt igennem og tænke over, om de vil acceptere udfaldet, eller om de vil anke dommen.

- Dommen i dag er lidt speciel, fordi det er den første af sin slags, siger Maria Brandt Nielsen, som er anklager ved Bornholms Politi.

Selvom det var en lettet mand, der modtog bøden på de 10.000 kroner, er direktøren for brancheforeningen Danske Havecentre ikke tilfreds.

- Vi kommer nok ikke til at anke dommen, fordi vores medlem er tilfreds. Men helt principielt mener jeg, at der er begået en fejl, da der ikke er givet et påbud forud for anmeldelsen.

Sikkerhedsstyrelsen har ikke haft kommentarer til dommen, men har på bagkant af sagen inviteret Danske Havecentre til et seminar, hvor de vil oplyse om reglerne.