Tomme haller og ledige baner: Idrætsanlæg bliver ikke udnyttet godt nok

Ny forskning viser, at haller står tomme i næsten 40 procent af tiden mellem klokken 16-22 på hverdage.

Carsten Clemmensen, idrætsinspektør i Bornholms Regionskommune, har været med til at indføre en app, der gør det nemmere at booke tider i øens idrætshaller. (Foto: Lis Eilsøe © (c) DR Bornholm)

Der er ikke altid lige meget gang i ketsjerne, boldene og målene i landets kommunale idrætshaller. I hvert fald ikke om eftermiddagen og om aftenen.

Ny forskning fra Idrættens Analyseinstitut og Syddansk Universitet viser, at mange idrætsanlæg står tomme i næsten 40 procent af tiden mellem klokken 16 og 22 på hverdage.

Forskerne har undersøgt 874 idrætsanlæg i 50 kommuner, hvor de blandt andet har set nærmere på, hvor ofte lokalerne benyttes, og hvordan haller, baner og udstyr bedre kan udnyttes.

- Der er relativ meget aktivitet i landets idrætsfaciliteter. Seks ud af ti timer bliver benyttet, men det viser selvfølgelig også, at der er potentiale til at udnytte hallerne mere, siger Peter Forsberg, der er senioranalytiker i Idrættens Analyseinstitut.

De tommer haller står i direkte kontrast til antallet af bookinger. For forskningen viser, at 82 procent af haltiden bookes mellem klokken 16 og 22, men det er langtfra alle tidspunkter, som faktisk benyttes.

Det skyldes ifølge forskerne ”stive” bookingsystemer.

I kommunerne mødes man ofte med idrætsforeninger en til to gange om året for at fordele og booke haltiderne et halvt til et helt år ud i fremtiden. Men man tager sjældent højde for resten af året.

- Det kan være, at der er et hold, der opløses eller ikke oprettes i løbet af året, og så risikerer hallerne at stå tomme, siger Peter Forsberg.

Derfor skal der tænkes anderledes, hvis hallerne i højere grad skal benyttes. Eksempelvis ved at lade private borgere komme på banen, mener forskeren.

Bornholmerne booker via app

At give borgerne en mulighed for at bruge hallerne, har man haft succes med på Bornholm. Her begyndte øens kommune for knap to år siden at bruge en ny app.

Appen WannaSport, som også bruges andre steder i landet, gør det muligt for borgere at booke sig ind i hallerne, når de skal svinge med ketsjeren i en omgang badminton, losse til en fodbold eller lave andre aktiviteter.

- Appen bliver brugt rigtig meget, og vi har haft over 700 udlejninger, hvilket svarer til tilsvarende antal timer, i de sidste to år, siger Carsten Clemmensen, der er idrætsinspektør i Bornholms Regionskommune.

Erfaringen fra Bornholm er, at systemet gør det mere fleksibelt for dem, som ikke har tid til at møde op i foreningerne, siger idrætsinspektøren.

- De har så mulighed for at sige, at jeg tager den tid, som passer bedst til mig, siger han.

Men appen kan langtfra stå alene, siger Carsten Clemmensen, der påpeger, at øens idrætsanlæg i gennemsnit blev brugt cirka 65 procent af tiden mellem klokken 15 og 22.30 i hverdagene, da kommunen målte hallernes aktivitetsniveau i februar sidste år.

Derfor har kommunen også løbende været i gang med at indrette hallerne til nye aktiviteter, så foreningerne kan oprette nye hold, som kan være med til at fylde hallen med liv i de sene timer.

For eksempel arbejder kommunen nu på at få gjort hallerne klar til sporten padel, som er en krydsning mellem squash og tennis.