Tredje Syrien-kriger får frataget sin opholdstilladelse

Opholdstilladelse i Danmark mistet efter mistanke om deltagelse i kampene i Syrien.

IS-krigere i Mosul-området i Irak. DR kan ikke verificere tid og sted på dette arkivfoto. (Foto: Fra YouTube)

Endnu en ung Syrien-kriger, som indtil april i år boede på Bornholm, har mistet sin opholdstilladelse, fordi han vurderes at have deltaget i kamphandlinger i udlandet.

Det viser en ny afgørelse fra Udlændingestyrelsen, som DR P4 Bornholm har fået aktindsigt i.

Dermed er han den tredje udlænding med bopæl i Danmark, som har mistet opholdstilladelsen på grund af den omdiskuterede lov mod Syrien-krigere, som trådte i kraft 1. marts i år.

(Uddrag af aktindsigt fra Udlændingestyrelsen) (© DR bornholm)

Boede på Bornholm

Den unge mand ankom som konventionsflygtning til Bornholm i august sidste år og fik opholdstilladelse.

Men siden april i år er manden ikke set på Bornholm, og nu har Udlændingestyrelsen inddraget hans opholdstilladelse og givet ham indrejseforbud for bestandig, fordi han angiveligt er draget i krig for Islamisk Stat i udlandet.

Udlændingestyrelsen har truffet afgørelsen blandt andet på baggrund af oplysninger fra Bornholms Politi, viser afgørelsen, som DR P4 Bornholm har fået aktindsigt i.

Bekymret sproglærer slår alarm

Det er en bekymret sproglærer, som i første omgang kontakter Bornholms Regionskommune, da den unge mand pludselig udebliver fra sprogundervisningen i slutningen af marts i år.

Manden har indtil da troligt mødt op til hver eneste undervisningstime, og sproglæreren er bekymret for, om han er blevet syg, viser aktindsigten.

Det bekræfter Bornholms politidirektør, Peter Møller Nielsen.

- Vi kommer ind i sagen i april måned, hvor vi er ude at kigge på hans bopæl, fordi sproglæreren er bange for, at han ligger syg og hjælpeløs, siger han.

Sproglæreren tjekker også den yngre mands profil på Facebook og bemærker, at flere af mandens facebookopslag sympatiserer med Islamisk Stat.

I juni måned kontakter Udlændingestyrelsen så Bornholms Politi og beder dem om at undersøge manden.

- De har mistanke om, at manden er udrejst og muligvis radikaliseret. Så undersøger vi sagen og afhører folk omkring manden, blandt andre folk fra sprogskolen, siger politidirektør Peter Møller Nielsen.

Udviste stærk sympati for Islamisk Stat på Facebook

Men Bornholms Politi undersøger også mandens opslag, kommentarer og billeder på Facebook.

Og ifølge aktindsigten vurderer Bornholms Politi, at manden har udvist stærk sympati for Islamisk Stat på sin facebookprofil i perioden marts 2014 til juni 2015.

(Uddrag af aktindsigt fra Udlændingestyrelsen) (© DR bornholm)

Manden har eksempelvis afbildet Islamisk Stats flag på sin Facebook flere gange samt skrevet tekster som 'Vores Islamiske Stat forbliver trods for de vantros modvilje' og 'Vores Islamiske Stat i Irak og Levanten forbliver, den forbliver ved Allahs vilje, og den vil fortsætte, fordi den repræsenterer et nobelt formål, som er værd at vente på.'

Og i april i år har manden lavet et opslag på Facebook, hvor han skriver, at 'jeg savner mit lands luft'.

- Vi kigger selvfølgelig også på Facebook og andre medier, da de godt kan give en fornemmelse af en person, fortæller Peter Møller Nielsen.

Sporet slutter i Tyrkiet

I aktindsigten fremgår det, at Bornholms Politi mener, at manden er rejst fra Danmark til Tyrkiet eller til hjemlandet.

Og i begrundelsen for afgørelsen om at inddrage mandens opholdstilladelse, vurderer Udlændingestyrelsen, at 'der er grund til at antage, at du dér deltager eller har deltaget i aktiviteter, hvor dette kan indebære eller forøge en fare for statens sikkerhed, andre staters sikkerhed eller en væsentlig trussel mod den offentlige orden.'

Derudover har Udlændingestyrelsen 'navnlig lagt vægt på den vurdering, vi har modtaget fra Bornholms Politi og fra PET samt den stærke sympati for Islamisk Stat, som du har givet for på din facebookprofil i perioden marts 2014 til juni 2015', lyder begrundelse i afgørelsen, som DR P4 Bornholm har fået indsigt i.