Trods mål om mindre plastik: 'Folkemødet sejler rundt i engangsplastik'

Plastic Change: Folkemødet skal gå foran og stille krav om genbrugsplast.

Hvis det går, som Folkemødets ledelse ønsker, er det sidste gang, man kommer til at skåle med øl i plastikglas på den politiske festival. (Arkivfoto). (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, dr)

Det klinger hult, når der bliver sat fokus på bæredygtighed på årets Folkemøde på Bornholm, og man så alligevel vil få serveret øl i engangskrus af plastik og mad på engangsplastik.

Sådan lyder det fra miljøorganisationen Plastic Change.

- Vi savner nogle større ambitioner, siger Anne Aittomaki, der er strategisk direktør i Plastic Change.

- Man har et folkemøde, hvor man har FN's Verdensmål på dagsordenen, og så sejler eventen rundt i engangsplastik. Det står i skærende kontrast til det indhold om bæredygtighed, man i øvrigt står og debatterer og er rørende enige om er vigtigt, siger Anne Aittomaki.

Folkemødet har opfordret madboder og udskænkningssteder til at bruge mindre engangsplastik. Desuden satser Folkemødet på at samle engangskrusene ind og få dem omdannet til granulat, der kan genbruges.

Men det er ikke ambitiøst nok, når der er et bedre alternativ, mener Anne Aittomaki.

Landets fire største festivaler - Roskilde, Northside, Tinderbox og Grøn Koncert - har indført genbrugsplastkrus, og den løsning kunne Folkemødet også bruge, mener hun.

Ansvarlig for bæredygtighed Emil Juul-Pedersen medgiver, at FN's 17 Verdensmål også er en udfordring for Folkemødet selv, ligesom det er for arrangørerne. Derfor er der stadig engangsplastik på årets folkemøde, men han håber, det er væk næste år. (Foto: © Jane Lou, dr)

Emil Juul-Pedersen, der er bæredygtighedsansvarlig på Folkemødet, er enig med Plastic Change i, at der er for meget engangsplastik på den politiske festival.

- Vi gør, hvad vi kan for at få så lidt engangsplast som muligt, men vi går dialogens vej og vil ikke indføre et forbud. Og i år tager vi så de første små skridt, siger Emil Juul-Pedersen.

Han satser dog på at få et plastfrit folkemøde - og han har en drøm:

- Jeg har en ambition om, at engangsplastikken er ude af Folkemødet i 2020 eller 2021, siger Emil Juul-Pedersen.

Folkemødet 2019

  • Årets politiske festival - Folkemødet 2019 - finder sted i Allinge på Bornholm i denne uge.

  • Fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) åbner Folkemødet på torsdag klokken 11.30. Folkemødet slutter søndag klokken 12.

  • Der er omkring 3.000 events, diskussioner, foredrag, interviews, optrædener og workshops i løbet af de tre døgn.

  • Man regner med sammenlagt 100.000 gæster fra torsdag til søndag.

  • FN's Verdensmål er ramme for Folkemødet 2019.