Trods sparebesked til hjemmeplejen: Nu garanterer politiker ingen forringelser

Der er tale om en misforståelse, siger formand for social- og sundhedsvalget på Bornholm.

Formand for social- og sundhedsudvalget på Bornholm forsikrer, at der ikke kommer forringelser af plejen af Bornholms ældre. (Foto: DR Bornholm)

Der kommer ingen forringelser af den personlige og praktiske pleje af Bornholms ældre.

Sådan lyder løftet fra Bente Helms (S), som er formand for social- og sundhedsudvalget i Bornholms Regionskommune.

Det er på trods af, at det i går kom frem i en besked til hjemmeplejepersonalet, at man fremover ville være nødt til at spare på den personlige og praktiske pleje for at imødekomme, at der skal spares på det antal vikartimer, der bliver brugt i hjemmeplejen.

I brevet blev det blandt andet fremhævet, at det kunne blive nødvendigt at skulle bruge vådservietter til at vaske de ældres nedre regioner frem for vand og sæbe.

Men der er altså tale om en misforståelse. Det forklarer Socialdemokratiets Bente Helms, formand for social- og sundhedsudvalget i Bornholms Regionskommune.

- Der kommer ikke besparelser på de ydelser, man er visiteret til. Både praktisk hjælp og personlig pleje. De bliver udført, som de plejer. Der er ikke skåret, og der skal ikke spares på vores ældre borgeres tildelte tid.

I budgettet for 2018 har man vedtaget, at man skal spare to millioner kroner i 2018 på "vikarudgifter" og "strukturændringer", som det fremgår i budgetforliget for 2018. Men det skulle altså ifølge Bente Helms ikke gå ud over de plejekrævende borgere på Bornholm.

- Nu er øvelsen, at vi i stedet for at bruge vikarer får ansat fast personale. I den overgang indtil, at de ansættelser er på plads, kan der opstå akut sygdom. Nogle gange har man løst det ved, at der bliver lavet en aftale med borgeren om at komme torsdag i stedet for tirsdag, og andre gange har man måtte sætte vikar på, siger Bente Helms og fortsætter:

- Hvis det ikke kan løses med almindelig sund fornuft, må man tilkalde en vikar.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.