Tysk havvindmøllepark skaber jobs og liv på Bornholm

Bornholms største havn skal være udskibningshavn for havvindmølleparken Arcadis Ost 1.

MHI Vestas vil sejle vindmølledele ud fra Rønne Havn, når vindmølleparken Arcadis Ost 1 skal opføres om to år. Havnen er nemlig blevet valgt til at være udskibningshavn for projektet i 2022. (Foto: MHI Vestas)

Der bliver rygende travlt på Rønne Havn i den nærmeste fremtid.

For havmølleproducenten MHI Vestas har valgt at vindmølledele, anlægsskibe og mandskab skal sejles ud fra Rønne Havn, når havvindmølleparken Arcadis Ost 1 opføres nordøst for Tysklands største ø Rügen i 2022.

En park som skal give omkring 300.000 tyske husstande CO2-venlig strøm, når den står klar året efter.

Det skriver havnen i en pressemeddelelse.

Det er dermed anden gang, at Rønne Havn får en central rolle i opførelsen af høje, hvide vindmøller. I 2018 valgte Siemens Gamesa havnen som udskibningshavn for Danmarks næste store havvindmøllepark Kriegers Flak. Den begynder man at opføre i løbet af i år.

Og de store vindprojekter har stor betydning for havnen og Bornholm som helhed, vurderer havnens direktør Thomas Bendtsen.

Rønne Havns direktør Thomas Bendtsen er begejstret over Rønnes status som udskibningshavn for MHI Vestas' nye vindmølleprojekt. Det skaber en masse aktivitet og ikke mindst arbejdspladser til Bornholm. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)

- Vi kommer endnu et skridt frem mod at positionere os solidt i Østersøen, og hvis det lykkes, kan det få ligeså stor betydning for Bornholm, som fiskeriet havde tidligere. Vi er sikre på, at det kan skabe en masse arbejdspladser her på øen, siger havnedirektøren.

Op igennem det 20. århundrede var fiskeindustrien den største industri på Bornholm, hvor Østersøens mange fisk skabte grobund for en masse fiskere, fiskefabrikker og ikke mindst millioner af kroner til øsamfundet.

Valget er faldet på den bornholmske havn, da den er den mest oplagte i farvandet ud for Bornholm, lyder det fra MHI Vestas.

Industrihavnen ligger nemlig kun 74 kilometer fra Arcadis Ost 1, og havnens kaj er desuden kraftig nok til, at MHI Vestas kan laste og losse vindmølledele tæt op op af kajkanten.

En stolt og glad borgmester

På borgmesterkontoret i Rønne er der stor glæde over, at byens havn nu får endnu mere at lave i fremtiden.

For Bornholms Regionskommune har i flere år arbejdet sammen med Rønne Havn for at få en luns af de mange offshore vindprojekter, som opstår i farvandet omkring Bornholm i disse år.

- Det er en rigtig, rigtig god nyhed for Bornholm. Rønne Havn bliver udskibningshavn ud til Kriegers Flak lige om lidt, og så kommer det nye havvindmølleprojekt også, så det sikrer beskæftigelse og aktivitet til Bornholm de næste mange år.

Bornholms borgmester Winni Grosbøll glæder sig over dagens melding fra Rønne Havn. Hun har længe drømt om at få flere vindmølleprojekter til Bornholm, og hun håber, at det ikke er sidste gang, at Rønne Havn bliver udskibningshavn. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Den socialdemokratiske borgmester håber også, at der i fremtiden vil komme endnu flere havvindmølleprojekter til havnen.

- Projekterne ligger derude rundt om hele Bornholm. Derfor arbejder vi også konstant med at få flere projekter til øen, og det skal gerne være sådan, at der i de næste ti år er aktivitet på havnen, siger borgmesteren.

Et af de projekter kunne være den 1-3 GW store havvindmøllepark, som Ørsted har foreslået opføres på Rønne Banke, som ligger sydvest for Rønne Havn. Forundersøgelser til det projekt påbegyndes i år og varer frem til 2022.

FacebookTwitter