Unge landmænd skal hjælpes med billig jord

En national jordbrugsfond er snart klar. Samsø og Bornholm supplerer med lokale fonde.

Mange unge landmænd har både ideer og lysten til at gå igang med at producere nye, økologiske produkter. De mangler bare pengene til det. (Foto: Hanneke Larsen © Brugerbillede)

Det bliver lettere for unge landmænd at starte et økologisk jordbrug, selv om de ikke har en specielt stor opsparing til at smide i produktionen.

En national jordbrugsfond er lige på trapperne. Derudover kan landmænd på Samsø hente hjælp i en lokal jordbrugsfond, og Bornholm følger med meget stor sandsynlighed efter med en lokal fond.

Jordbrugsfonde

Den nationale jordbrugsfond skal købe landbrug op og bortforpagte dem til unge landmænd.

Fonden er lige nu til vurdering hos Finanstilsynet. Danmarks Økologiske Jordbrugsfond håber at kunne udbyde aktier fra 1. april til 30. juni.

Bornholms Landbrug har besluttet at forsøge at lave en lokal økologisk jordbrugsfond, der skal hjælpe nye iværksættere igang med nicheproduktioner.

55 mennesker mødte frem, da der var møde om muligheden - der var både tale om folk, der gerne vil igang, men ikke har jord eller penge til det, og folk som vil bidrage med jord.

Selv om det kan lyde som dobbeltdækning at have både en lokal og en national jordbrugsfond, så giver det faktisk god mening at oprette lokale fonde, siger Kim Qvist, der er næstformand i Økologisk Landsforening og konstitueret direktør i Danmarks Økologiske Jordbrugsfond.

- Det er et stærkt kort at være lokalt forankret, og i kombination med en stærkere økonomisk basis i en landsdækkende jordbrugsfond vil det give nogle rigtigt gode muligheder for nye producenter, siger Kim Qvist.

Den nationale jordbrugsfond skal købe landbrug og bortforpagte dem til unge landmænd. Kim Qvist tror ikke, at det bliver noget problem at finde forpagtere - der er flere, der vælger en landbrugsuddannelse, de har ideerne og gåpåmodet, men de har bare ikke det økonomiske grundlag til at gå igang.

- På den måde er man simpelthen på mere sikker grund i begyndelsen af sit erhvervsliv, siger Kim Qvist.

Han ser også en lokal jordbrugsfond på Bornholm som en enestående måde for øen at stå sammen om og udvikle et brand og nogle stærke produkter.

- Det, at Bornholm kan begynde at producere sund, lokale kvalitetsprodukter, er en del af en blomstrende fremtid, og her vil bornholmerne have et ekstra stærkt kort, som man ikke ser mange andre steder i Danmark, siger Kim Qvist.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.