Vejdirektoratet vender rundt: Rundkørsel-kunst bliver godkendt

Rumleriller er med til at redde kunst i rundkørsel i Rønne.

Først var der rødt lys, men nu har Vejdirektoratet skiftet til grønt, når det gælder et kunstværk i en rundkørsel ved Vibegård i Rønne. Det sker ellers meget sjældent, at Vejdirektoratet godkender kunst i rundkørsler. I marts var meldingen, at et kunstværk ville være til fare for bilisterne.

Men nu er holdningen en anden.

- Faste genstande i en rundkørsel kan udgøre en risiko for trafiksikkerheden. Men vi har set rundkørslen, og derfor har vi vurderet, at de risici, der måtte være, kan vi godt håndtere, siger Maria Meiner, afdelingsleder i Vejdirektoratet og fortsætter:

- Derfor har vi givet tilladelse til, at man kan opsætte kunst i rundkørslen.

Rumleriller skal advare om kunstværket

For at få lov til stille kunstværket op, skal bilister varsles med rumleriller før rundkørslen. Derudover skal der plantes et halvandet meter bredt bælte af buske, som skal holde nysgerrige sjæle væk fra kunstværket.

Udsigten til at få kunst i rundkørslen ved Vibegård i Rønne glæder formanden for Bornholms Kunst- og Kulturhistorisk Råd. For det har været et langt og sejt træk at få lov til at udsmykke rundkørslens midte:

- Det har været nervepirrende. Spørgsmålet var, om de bare ville stå stejlt på deres holdning om, at kunst ikke har noget at gøre i rundkørsler, siger Anette Eriksen, formand for Bornholms Kunst- og Kulturhistorisk Råd.

Kunstværk må ikke være farligt

Kunstværket i rundkørslen er det andet af tre kunstværker, som efter planen skal etableres i Rønne. Første kunstværk blev sidste sommer opsat i rundkørslen ved Snorrebakken i Rønne.

Når kunstværket ved Vibegård lader vente på sig, skyldes det, at vejen er statslig. Derfor har Vejdirektoratet skullet tage stilling. Maria Meiner, afdelingsleder i Vejdirektoratet, kan ikke huske, at man har godkendt kunstprojekter i rundkørsler inden for de seneste år.

Vejdirektoratet er også klar til at fjerne kunstværket igen, skulle det være farligt for bilisterne,.

- Hvis vi finder, at der sker ulykker , som kan formodes at tilskrives kunstværket, så har vi betinget os, at vi har mulighed for at fjerne det igen, siger Maria Meiner.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.