Vi er blevet gode til at dele alt i Danmark

Facebook-gruppen Hjælp Bornholm er et typisk eksempel på, at vi gerne stiller op med både mad og arbejdskraft, når der er brug for det.

Vi har alle rigtigt mange ting, som vi ikke bruger - og som andre har brug for. Facebook-gruppen Hjælp Bornholm er med til at fordele både ting og tjenester. (© dr)

Vi deler billeder på Facebook, video på YouTube og meninger og holdninger på stort set alle internetsider. Og så er vi begyndt at dele ting med folk, vi ikke kender.

Og den form for deleøkonomi ser man mere og mere af, fortæller Claus Skytte. Han har 24 års erfaring i reklamebranchen og er desuden ekspert i deleøkonomi.

- Det, at give, skaber værdi. Det er det samme som at rejse sig for nogen i bussen. Alle får det godt af det, siger han.

Vi giver mad og barnevogne væk

Og det er altså blevet moderne at give overskydende genstande eller mad væk fremfor at smide det ud, ligesom vi gerne giver en hånd med, hvis nogen har behov for det.

- Engang solgte man det i Den Blå Avis, men mange gider ikke længere have bøvlet for 50 kroner og går derfor den anden vej, siger Claus Skytte.

- Skal man være lidt fræk, kan man sige, at vi godt kan lide at være flinke mennesker, påpeger reklamemanden.

Vi deler og hjælper på Facebook

Det har også skubbet på den udvikling, at det faktisk aldrig har været nemmere at dele med hinanden. Lige nu er det især Facebook, der er byttecentral for gode gerninger, indsamlinger og hjælp.

Sidstnævnte er Facebook-siden Hjælp Bornholm et rigtigt godt eksempel på. Den blev oprettet i maj af Heidi Nielsen og hendes datter Camilla Nielsen fra Knudsker ved Rønne.

De to fungerer ganske enkelt som mellemled mellem folk, der gerne vil hjælpe eller give noget væk, og folk, der har behov for noget.

Det er en lukket gruppe, der vokser meget støt og roligt og lige nu har mere end 700 medlemmer. Og det er langt flere, end mor og datter i deres vildeste fantasi havde forestillet sig.

- Jo flere vi er, jo flere kan vi hjælpe, siger Camilla Nielsen.

Betaling er forbudt

Det er en meget broget skare mennesker, de hjælper - og hjælpen er meget forskelligartet.

- Det kan være alt fra mad, som folk mangler sidst på måneden, til tøj, barnevogne og computere, siger Heidi Nielsen.

Der er også folk, der har fået hjælp til at lappe cykel eller sætte lamper op. Der er bare én regel: Ingen penge. Kun hjælpsomhed overfor andre.

- Hele pointen er, at man ikke skal betale, siger Camilla Nielsen.

Nye værdier og nye lyspunkter

Det kan lyde af meget små ting, men der er en del mennesker i Danmark, hvor pengene ikke strækker så langt, som der er behov for.

Og netop det, at man gerne vil hjælpe hinanden er altså noget, der er ret fremtrædende i dagens Danmark - og sådan har det været siden krisen i 2008, forklarer Claus Skytte:

- Vi gik fra at være meget selvcentrerede til at blive langt mere åben og indstillet på at hjælpe hinanden. Det gav os en ny værdi og lyspunkter i en lidt mørk tid, siger Claus Skytte.

Facebook
Twitter