Vi overser stadig radon-udstrålingen

Selv om radon hvert år dræber dobbelt så mange danskere, som der dør i trafikken, overholder ikke engang nybyggeri de anbefalede niveauer, siger rådgiver.

Klipperne på Bornholm betyder, at der er en højere koncentration af den kræftfremkaldende luftart radon her end mange andre steder. (Foto: Lis Eilsøe © DR)

Den kræftfremkaldende luftart radon, der blandt andet siver op fra klipperne på Bornholm, dræber hvert år dobbelt så mange danskere, som der dør i trafikken.

Alligevel er der ikke krav om, at radon-niveauet i vores huse skal undersøges, og det undrer flere eksperter og rådgivere fra både Kræftens Bekæmpelse og i det private rådgivningsfirma Niras, der arbejder med bygninger, miljø og infrastruktur.

Radon er hvert år skyld i omkring 300 danske dødsfald på grund af  lungekræft. I Sverige er tallet lavere, selv om der på grund af klipperne er højere radon-udstråling i Sverige, men i Sverige er der krav om målinger, så man kan gøre noget, hvis niveauet er for højt.

I Danmark er det kun nybyggeri, der skal holde sig under et vist niveau af radon, men ifølge porjektleder Jesper Bruun Petersen fra Niras er det kun halvdelen af alle nybyggede boliger, der overholder anbefalingerne for hvor meget radon, der bør kunne sive ind.

Facebook
Twitter