Vinterliv på Christiansø: Hvad laver man, når postbåden er sejlet?

Ingen turister, ingen biograf, intet indkøbscenter. Danmarks østligste ø-samfund er gået i vinterhi.

Familien Juhl Zafnes bor året rundt på Christiansø, hvor de bestyrer den lokale købmand. Her i vintermånederne holder købmanden åbent få timer om dagen. (Foto: Laura Barfoed Mikkelsen © (c) DR Bornholm)

Østersøen rusker i siden af postbåden "Peter", der har stævnet ud fra Gudhjem med retning mod Christiansø, som ligger 18 kilometer nordøst for Bornholm.

I disse vintermåneder er postbåden øens livslinje. Den sejler kun én gang om dagen. Så hvis man vil til Christiansø, hedder det klokken ti om formiddagen. Men der er ikke nogen, der skal med, udover DR's udsendte journalist, som tager rejsen i selskab med tomme affaldscontainere.

Den sidste turist har for længst forladt Christiansø.

Tidligere på sommeren stod der en lang kø af turister på Gudhjem havn for at få en færgebillet, men da varmen forsvandt, og vintermørket lagde sig som et tæppe over Østersøen, så stoppede turisterne også med at komme.

Havnen i Gudhjem, hvor postbåden "Peter" sejler ud én gang om dagen i retning mod Christiansø. (Foto: Laura Barfoed Mikkelsen © (c) DR Bornholm)

Efter knap en time ombord på postbåden kommer de gule kasernebygninger og Christiansøs fæstning fra 1600-tallet til syne. Det ligner næsten et sted, Astrid Lindgren kunne have fundet på i et af sine eventyr.

Selvom solen står skarpt på himlen ligesom på en sommerdag, er der ingen mennesker at få øje på, da båden endelig lægger til kaj med dagens leverance af post og affaldscontainer.

Ingen sejlskibe ligger i havnen, og ingen telte er slået op på teltpladsen. Kroen lukket, og det samme er kiosken, hvor man normalt kan købe en souvenir med sig hjem.

Vinteren er for alvor kommet til Christiansø.

De tomme klippeøer

Der er også godt med plads, når man bevæger sig væk fra kajen og over mod den gangbro, som forbinder Christiansø med Frederiksø. Her har journalisten sit første møde med en af øens fire skolelærere, før kursen går mod købmanden, som er det eneste sted, der har åben.

Jacob Uno Pescettni har langt mørkt hår, sidder i sine fjeldrævsbukser. Han skal først møde på arbejde klokken et, så han kan godt lige nå at snakke.

Han fortæller, at man på Christiansø laver det samme som alle andre steder om vinteren, men at kontrasten mellem sommer og vinter bare er meget tydeligere end andre steder.

- På den her årstid møder man kun folk, man kender. Så hvis der er nogle andre, der har forvildet sig herover, så ved man det med det samme, siger han.

I vinterperioden kan man kun forlade Christiansø klokken et - uden at kunne komme tilbage samme dag. Så når passagerfærgen Ertholmen så sejler igen til april, så hejser man flaget, fortæller han.

- Det giver et noget andet liv herover, når det sker, men det gør også, at man ikke føler sig så isoleret. Samtidig kan isolationen også være lidt fantastisk. Når postbåden "Peter"sejler klokken 13, så kan man ikke komme herfra.

En stille og isoleret vinter

På Christiansø er der hverken biograf, museum eller sportsklubber, der kan give noget ud over det sædvanlige i de ellers mørke vintertimer. Men det stille og isolerede liv er, hvad man gør det til. For skolelærer Jacob Uno Pescttni er det lige så meget opskriften på det simple liv.

- Det er rart bare at gå rundt og være sig selv, uden der er en masse turister.

Christiansø-boerne arrangerer fællesspisning i vintermånederne. Her kan de nyde hinandens selskab, når der nu ikke er turister i vinterhalvåret. (Foto: (privatfoto) © DR bornholm)

Folkeskolelæreren ser selv fordele ved både vinteren og sommeren:

- Men jeg vil nødig undvære nogle af delene. Jeg synes, sommeren absolution har sin charme, da man har en masse musik og liv herover, og omvendt har vinteren sin charme, fordi man har det for sig selv.

Mere tid til samvær

Og for de fleste, der bor på Christiansø, er det faktisk meget rart at bo på øen om vinteren. Der er ro og tid til fordybelse i modsætning til om sommeren, hvor havnen er fyldt op med lystbåde, og teltpladsen er fyldt op med telte.

Det er i hvert fald holdningen, når man besøger den gamle købmandshandel på Christiansø. Claus Juhl Zafnes står bag disken, og Laura Juhl Zafnes er lige kommet tilbage efter at have været ude og dele pakker ud til øens beboere.

Christiansøs børn spiller blandt andet brætspil, når vinteren gør sit indtog på øen. Der er hverken biograf eller sportsklubber på Christiansø, så man har kun det sjov, man selv laver. (Foto: (privatfoto) © (c) DR Bornholm)

Hun oplever, at den kolde vintertid giver mere samvær blandt øens beboere.

- Så har vi mere tid til at være sammen med hinanden, siger Laura Juhl Zafnes, der udover at være postbud også er hjemmehjælper og massør.

Og samvær er netop også rammen for øens aktiviteter i vinterhalvåret.

Der arrangeres nemlig både filmaften i forsamlingshuset og brætspil på biblioteket, og det sætter Laura Juhl Zafnes' søn Bertram pris på, når man nu ikke kan gå til fodbold eller håndbold, som mange af landets andre børn gør, når de går i 5. klasse.

- Der er ikke så mange ting, man kan gå til, men så spiller man brætspil sammen nogle dage, og andre gange spiller vi hockey i gymnastiksalen med de andre børn, siger han.

Tre patienter om dagen

Den store kontrast mellem sommer og vinter har også betydning for arbejdsforholdene på øen.

Laura Juhl Zafnes skifter nemlig branche, når temperaturen stiger. Fra at være hjemmehjælper, postbud og massør om vinteren til at stå for øens teltplads i sommerperioden. Men det passer hende godt.

- Jeg nyder det rigtig meget. Hver dag er forskellig hele året rundt. Det, synes jeg, er en stor fornøjelse, siger hun.

Og Laura Juhl Zafnes er ikke den eneste, hvor arbejdsforholdene ændrer sig afhængig af, hvad kalenderen siger.

I de gule kaserner holder øens eneste læge, Lars Buch, til.

På loftet af Christiansøs eneste gymnastiksal holder nogle af de voksne sig beskæftiget med en racerbane. (Foto: (privatfoto) © (c) DR Bornholm)

Han står ude foran klinikken med bare tæer i sandalerne, inden han skal hjem og spise frokost med konen. Her om vinteren har han kun tre patienter om dagen, hvor han om sommeren kan have op til 11 patienter.

- Det gør, at jeg har meget tid til min patienter om vinteren, og det nyder jeg rigtig meget, siger han.

Det betyder også, at han kan gå rundt og hygge sig med sit eget mikrobryggeri, som han driver sammen med sin kone.

- Jeg kan gode lide vinteren, fordi der er mere ro og fred, og så har jeg lidt mere tid til min hobbyer, siger han til den udsendte reporter, inden journalisten skynder sig til færgen.

Klokken er nemlig ved at være et, og hun skal nå at komme ombord på postbåden, inden den er sejlet fra Christiansø.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk