Vintervejret driller på Bornholm: Færgeafgange aflyses

Vejret på Bornholm giver anledning til flere aflysninger - blandt andet aflyses to færgeafgange.

Indtil klokken 7 i morges er der faldet over 20 cm sne på Bornholm. Sneen er ikke blevet ligeligt fordelt, så nogen steder er der faldet endnu mere. Billedet er taget ved Østermarie i går. Siden er der faldet omkring 10 cm mere sne. (Foto: Karen Merete Klausen © dr)

Det kraftige snevejr på Bornholm har ikke kun givet anledning til, at Bornholms Politi tidligere har måttet fraråde al unødvendig udkørsel på hele øen. Også færgetrafikken er påvirket af vintervejret og især blæsevejret.

Færgeafgangene med hurtigfærgen Villum Clausen fra Rønne klokken 16.30 og fra Ystad klokken 18.30 er aflyste. Passagerne flyttes automatisk til en afgang fra Rønne klokken 19.30 og fra Ystad klokken 22.45. Passagerne skal i stedet med færgen Povl Anker.

Frem til klokken 18 onsdag varsler DMI snefygning og frisk vind til kuling på Bornholm. Og det er netop snefygningen, der kan få betydning for fremkommeligheden på øens veje. Det kan nemlig medføre hurtig lukning af udsatte veje, dannelse af snedriver og nedsat sigtbarhed.

En panseret mandskabsvogn erstatter akutbilen på Bornholm, der ikke kan komme frem på grund af sneen. (Foto: Preben Rasmussen)

Forskellige forhold rundt omkring på øen

Snevejret arter sig meget forskelligt afhængig af, hvor man er på øen. Mens det ser forholdsvis fredeligt ud i Rønne, så er andre dele af øen meget udfordret, oplyser Vintertjenesten.

- På Nordlandet og på Østbornholm - Østerlars, Østermarie - er der både fygning og lukkede veje, siger vagthavende Lene Kristensen.

Hun fortæller også, at strækningerne Klemensker - Årsballe samt Bedegadevej - hurtigt fyger til.

Vintertjenesten har i øjeblikket 12 biler i gang med at rydde sne på hovedvejene rundt om på øen.

Almegårds Kasernes to pansrede madskabsvogne er også ved at være klar til tjeneste. Den ene er allerede på vejene, mens den anden er i gang med at blive gjort klar af forsvaret. De to vogne skal supplere akutbilen i tilfælde af, at sneen forhindrer den i at komme frem til borgere på øen.

Sidste gang, de to pansrede mandskabsvogne var i brug, var tilbage i 2013. I øjeblikket står den ene vogn ved Falck i Rønne, mens den anden fortsat er på Almegårds Kaserne. Når den er klar, skal den sandsynligvis stå i Nexø.

Politi: Bliv hjemme!

Og vejret får altså Bornholms Politi til at opfordre beboerne på Nordbornholm til at blive hjemme. Tidligt tirsdag gjaldt opfordringen hele Bornholm. Meldingen omkring klokken 11 er, at det overordnede vejnet er ryddet, og strækningen mellem Rønne, Aakirkeby og Nexø er farbar. Det samme er de mindre lokale veje syd for den linje, som strækningen skaber. Nord for strækningen fyger mange lokalveje til.

Politiet opfordrer samtidig bilisterne til at huske skovl, tæpper og mobiltelefon, hvis de bevæger sig ud i trafikken.

- Når vejrsituationen er, som den er, så er der risiko for at man kan køre fast eller sågar forulykke. Det redningsberedskab, vi har på Bornholm, har nu engang den kapacitet, som det har.

- Hvis man kører galt, risikerer man, at trafikken går i stå og skal vente i rigtig lang tid på at blive redet fri. Så det er for at minimere antallet af biler på vejene, siger Henrik Schou, vagtchef hos Bornholms Politi.

Falck på Bornholm anslår tirsdag formiddag, at de har været ude for at bjærge mindst 30 køretøjer siden i går aftes.

Snefygningen kan også få betydning for den kollektive trafik på vejene. Og det har Bornholms skolebørn allerede fået at mærke. Bornholms busselskab, BAT, har aflyst samtlige skolebusser på øen, fordi de mindre veje er ufremkommelige. Folkeskolerne holder dog åbent og underviser de børn, der møder op.

På gymnasierne under Campus Bornholms - STX, HTX, HHX og HF - kan de studerende beholde nattøjet på, men de slipper ikke for undervisningen. Den foregår nemlig digitalt fra 2. lektion. Derudover kan eleverne holde sig orienteret på undervisningsportalen Lectio.

Opdateret klokken 12.03: Politiet fraråder nu kun unødvendig udkørsel på Nordbornholm. Tidligere tirsdag morgen og formiddag gjaldt det hele Bornholm.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.