Vores dialekter er blevet stuerene igen

Forskningschef Michael Ejstrup mener, at digitaliseringen har banet vejen for, at dialekterne kan vende tilbage.

I skolen og medierne møder vi ofte rigsdansk, men de fleste af os kan godt tale vores lokale dialekt og begynder at gøre det igen, når vi kommer ud på arbejdsmarkedet, siger forskningschef Michael Ejstrup fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. (Foto: Peter Skafte © dr)

De danske dialekter går en lysere fremtid i møde.

Det siger forskningschef Michael Ejstrup fra Danmarks Medie og Journalisthøjskole, DMJX, i Århus.

Og det passer ham fint. Han vil nemlig gerne gøre op med den indstilling, at det danske sprog skal lyde på en bestemt måde i blandt andet medierne. Der er det nemlig rigsdansk, der næsten er altdominerende.

- For 3-400 år siden ragede københavnerne den sproglige magt til sig, og siden har de fortalt alle andre, at deres sprog er det bedste. Og det har betydet, at andre ikke har syntes, at deres dialekt var fin nok, siger Michael Ejstrup.

Mediernes sproglige magt er brudt

Han giver også DR og andre store medier en del af skylden for, at dialekterne lige så stille er blevet trængt ud på et sidespor.

- Men nu har digitaliseringen taget den sproglige magt fra DR. Samtidig er der kommet en modreaktion på blandt andet P4s regionale stationer, hvor flere og flere værter nu taler dialekt, sier Michael Ejstrup.

Det er altså blevet mere stuerent at tale dialekt igen, og Michael Ejstrup påpeger, at flere og flere folk mellem 30 og 50 år er begyndt at tale dialekt igen.

- Jeg kan høre det i min vestjyske familier, jeg kan høre det på Bornholm. Sproget er så meget en del af vores identitet, og vi mister lidt af os selv, hvis vi ikke bruger det, siger Michael Ejstrup.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.