16-årig dreng opdager ny græshoppe på lille ø i Storebælt

For første gang er græshoppearten Omocestus Rufipes fundet i Danmark. Den 16-årige Hjalte Kærby fandt det lille insekt på Romsø i Storebælt ved et tilfælde, og eksperterne jubler over fundet.

Omocestus Rufipes har fået det danske navn rødbenet lynggræshoppe, og den kan findes på øen Romsø i Storebælt. (Foto: Hjalte Kjærby)

Den 16-årige Hjalte Kjærby fra Nyborg har skrevet sig ind i de naturhistoriske bøger som ham, der opdagede den rødbenede lynggræshoppe i Danmark.

På en tur til en lille ø i Storebælt fandt han græshoppen ved et tilfælde:

- Jeg var på Romsø for at lede efter en meget sjælden bille. Den fandt jeg meget hurtigt, så jeg vidste ikke, hvad jeg skulle bruge resten af timerne på. 

- Så faldt vi over et sted, hvor der var mange græshopper som sang, og det lød lidt specielt. Jeg kunne tydeligt se, at det var ikke normale græshopper, fortæller han.

Hjalte Kjærby får streetcred af naturhistorikere

På Naturhistorisk Museum i Aarhus er museumsinspektør Morten D.D. Hansen både begejstret og misundelig på Hjalte Kjærbys fund. Det er nemlig enhver naturhistorikers drøm at opdage en ny art i landet:

- Det giver meget streetcredit i vores kredse at finde en ny græshoppeart i landet. Det er sådan noget, som Hjalte vil blive husket for, så det kan ikke blive bedre, siger Morten D.D. Hansen.

Hjalte Kjærby selv er også lykkelig over fundet:

- Det var fedt. Jeg er meget interesseret i græshopper og har altid gerne ville finde en ny art i landet. Jeg troede, jeg havde fundet en ny en i Sønderjylland, men det viste sig, at den ikke var ny. Det var lidt skuffende, men så lykkes det alligevel nogle uger efter, siger han.

Interesseret i græshopper siden han var lille

Også på hjemmesiden www.fugleognatur.dk roser natur-entusiatister Hjaltes fund.

Insekterne har haft Hjalte Kjærbys interesse op gennem folkeskolen, og især græshopper betyder noget særligt for ham:

- Jeg synes, det er fantastisk, at sådan et lille dyr kan synge så højt. Nogle gange når man kører på motorvejen, kan man rulle vinduerne ned, og så kan man høre dem. Det er fedt, siger han.

16-årige Hjalte Kjærby har altid ønsket sig at finde en ny art i landet. (Foto: Hjalte Kjærby)

Græshoppen er indvandret fra Skåne

Det syngende insekt har fået det danske navn rødbenet lynggræshoppe og er formodentligt kommet herover fra Skåne.

På Naturhistorisk Museum mener Morten D.D. Hansen, at opdagelsen kan give os ny viden om naturen:

- Vi er blevet en lille smule klogere på de forunderlige verden, som omgiver os, hvor der stadig er nye ting at opdage. Det er noget, som gør os glade i låget, siger han.

Indtil videre ser det dog ud til, at den rødbenede lynggræshoppe får lov til at leve i fred på Romsø, siger museumsinspektøren:

- Hvis det er en art, som stiller nogle helt bestemte krav til levestedet, skal man selvfølgelig overveje, om man skal gøre noget for at bevare arten på levestedet. Men den var meget talrig på Romsø, så mon ikke den bare skal blive der og have det godt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk