200 ulykker om året ved vejarbejde: Michael håber på mere hensyn

Hver anden dag er der ulykker ved et vejarbejde. Det tal skal en ny kampagne nedbringe.

Vejarbejder Michael Hørbye har ofte fornemmelsen af, at folk ikke tænker over risiciene omkring vejarbejde. Foto: Markus Christensen.

Hver dag arbejder Michael Hørbye på den fynske motorvej, mens tusindvis af biler passerer forbi ham og kollegerne.

Det er ikke en ufarlig situation.

Mere end hver anden dag sker der ulykker ved et vejarbejde et sted i Danmark.

- Det er noget, vi har i baghovedet. De fleste bilister kører pænt. Men der er også dem, der slet ikke tænker på folk overhovedet, og som bare vil hjem til familien, siger Michael Hørbye, der i øjeblikket arbejder på at rive en motorvejsbro ned ved Spedsbjerg vest for Odense.

De seneste fem år har der konsekvent været over 200 ulykker om året ved et vejarbejde, og det er derfor, Vejdirektoratet i dag lancerer en kampagne, der skal få bilisterne til at øge opmærksomheden, når de kører forbi.

Skilte og reklamer med budskabet 'Stil skarpt' skal således få bilisterne til at øge hensynet til vejarbejderne.

- Vi håber på, at trafikanterne skifter adfærd. Der er nogle helt andre forhold end på en normal motorvejsstrækning, siger Robin Højen Madsen, der er Vejdirektoratets projektleder på renoveringen af den fynske motorvej.

En svær ændring

For fem år siden hævede man i Folketinget bødestraffen for at køre stærkere end det tilladte ved vejarbejder, men det har ikke påvirket antallet af ulykker synligt.

Robin Højen Madsen erkender også, at det kan være svært at få folk til at ændre deres adfærd med en enkelt kampagne.

- Det blivet et langt sejt træk, men bare det, at de bliver lidt bevidste om, at de skal holde den her respektafstand og give plads til hinanden - det gør noget, siger han.

- De kører simpelthen for tæt, så det gælder om at have et andet fokus, når man kører igennem sådan en strækning med vejarbejde, hvor vejen er smallere og hastighedsgrænsen er lavere, siger Robin Højen Madsen.

Pas på langsomme lastbiler

Ifølge tal fra FDM sker hvert femte trafikuheld på motorveje ved vejarbejde, og på byggepladsen håber Michael Hørbye, at kampagnen kan få folk til at have øjene op for, hvor de farlige situationer opstår.

I hans hverdag som vejarbejder på motorvejen er det især en udfordring at få de tunge lastbiler sikkert ind og ud af afspærringerne. Her kan de nemlig umuligt have samme fart som de andre på motorvejen.

- De prøver at komme op i samme hastighed som de biler, der kører ude i de to spor, men det kan bare ikke lykkes at komme helt op, og når folk ikke er opmærksomme, kan vi få de her farlige situationer, fortæller han.

Han håber, at bilisterne bliver mere betænksomme i fremtiden.

- Tænk på de folk, der går her. Det er ikke altid lige sjovt.