20.000 kroner for at komme på nettet

207 danske postnumre har meget dårlige internetforbindelser, og det kan koste en mindre formue at forbedre det.

Der er for mange steder på landet, hvor internetdækningen er dårlig. Særligt slemt står det ifølge Region Syddanmark og de fynske borgmestre til på Fyn. De holder i dag møde med en af de ansvarlige ministre. (Foto: MidtVest Bredbånd © DR Midt & Vest)

Flere steder i Danmark er internetforbindelsen så dårlig, at en tur i netbanken eller en god film på Netflix er lukket land.

I alt anslås det at 207 danske postnumre har særdeles dårlige internetforbindelser, der hakker og er langsomme.

Bredbånd styres af markedskræfter

På Fyn har en række borgmestre besluttet sig for at komme internetproblemet til livs. Derfor har By, Bolig og Landdistriktsminister Carsten Hansen (S) og internetudbydere i dag holdt et møde for at diskutere, hvordan internetforbindelserne kan blive bedre.

- Udrulningen af bredbånd er baseret på et markedsprincip. Det er et anliggende mellem udbyder og kunder og så har vi som kommune relativt få muligheder for at gå ind og hjælpe til de steder, hvor der er dårlig dækning, siger borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune venstremanden Christian Thygesen.

 

Hver husstand skal punge ud med 20.000 kroner

Fyn har 39 af de 207 danske postnumre, hvor der er særdeles dårlige internetforbindelser. I Faaborg-Midtfyn Kommune betyder det eksempelvis, at 22 husstande i Svanninge Bakker har så dårlig internetforbindelse, at den knap kan bruges.

- Vi har en gammel kobberledning. Og når naboen også er på nettet, kan vi mærke, det går endnu langsommere. Hvis myndighederne forlanger, at vi skal ordne kommunikationen med det offentlige over nettet, må de også sørge for, at vi har en ordentlig forbindelse, siger Susanne Bang Stald fra Svanninge Bakker.

Hvis det lokale energiselskab skal sørge for bredbånd koster det 20.000 kroner per husstand og at alle er med på ideen. Problemet er bare, at to af husene står tomme og så bliver regningen endnu dyrere for de tilbageværende husejere.

Internet skal sidestilles med vand og el

Borgmester Christian Thygesen mener, at den bedste hjælp for de danskere, som må leve med dårlige internetforbindelser er, at sidestille bredbånd med anden infrastruktur som adgangen til vand og el. Det kræver ifølge borgmesteren en genforhandling af et 15 år gammelt teleforlig.

Umiddelbart mener by, bolig og landistriktsminister Carsten Hansen at problemerne kan løses også uden lange forhandlinger og et nyt forlig.

- Vi har vedtaget 22 forskellige initiativer i regeringen, som jeg vil gøre rede for på mødet i dag. Derudover vedtog vi tilbage i 2012 den såkaldte 800 MhZ-aktion, hvor vi inden 2015 lover de dårligst dækkede gode bredbåndsforbindelser.  Men selvfølgelig skal vi lytte til hinanden, så vi kan blive klogere, siger han.