400 fynboer spotter marsvin og hjælper forskere

En ny app med observationer fra borgere skal gøre forskere klogere på marsvins adfærd.

Når brugerne har registreret marsvin i havet omkring Fyn, sender Fjord&Bælt en dronepilot ud og filmer marsvinene. (Video: Fjord&Bælt)

Spot et marsvin, tryk på en app og hjælp dermed forskningen.

I et nyt forskningsprojekt med navnet 'Fyn finder marsvin', beder Syddansk Universitet fynboerne om hjælp til at registrere de marsvin, som de ser omkring Fyn.

Ved hjælp af en ny-udviklet app kan man fortælle forskerne, hvor man har set marsvin, og om de er alene eller i selskab med artsfæller.

- Man går ud i naturen eller i sin båd, eller hvor man nu er, og hvis man ser et marsvin, så indrapporterer man det. Og så kan vi trække nogle rapporter, som vi kan følge henover foråret og sommeren, og se hvordan de her havpattedyr bevæger sig rundt om Fyn, fortæller projektleder fra Syddansk Universitet, Thomas Kaarsted.

Kærkommen viden

Indtil nu er der over 400 brugere, der har downloadet den nye app, Marine Tracker, og det er mange flere end forventet.

- Vi har set 154 marsvin omkring Fyn i løbet af påskeferien, så det er langt flere observationer, end vi havde troet, siger Magnus Wahlberg, der er daglig leder af Marinebiologisk Forskningscenter på Syddansk Universitet.

Og den nye viden er kærkommen.

- De fleste fynboer, tror jeg, har set et marsvin, men hvor mange der er, og hvilke områder de bruger på hvilke tidspunkter af året, ved vi næsten ingenting om, siger Magnus Wahlberg.

Magnus Wahlberg er positivt overrasket over, hvor mange der allerede har downloadet app'en, og som vil hjælpe med at finde marsvin. (Foto: Anne Mette Thrane - DR Fyn)

Vinterbadere registrerer marsvin

Nogle af de grupper, som forskerne gerne vil have til at registrere marsvin, er sejlere, lystfiskere og vinterbadere.

I Kerteminde Vinterbader-klub er de allerede flittige brugere af app'en.

- Jeg tror, det er en fordel for SDU, at de lynhurtigt kan sende en dronepilot herud, som kan lave nogle fine optagelser af de marsvin, som vi registrerer herude, siger Tony Dall, der er formand i klubben.

Tony Dall viser, hvordan Marine Tracker-app'en fungerer, når man registerer marsvin. Kerteminde vinterbadere har en tablet hængende i klubhuset, hvor de kan bruge app'en. (Foto: Agnes Dalhoff Pedersen)

Det er dog ikke nyt for vinterbaderne i Kerteminde at registrere marsvin, men med app'en er det blevet mere optimalt.

- I tre-fire år har vi registreret marsvin, men vi har gjort det på en seddel, der har ligget her på bordet, hvor vi har skrevet ned, hvor vi har set den, hvor mange vi har set, tidspunktet og nogenlunde i hvilken retning, og så har vi afleveret sedlen efter tre-fire måneder og så var det ligesom blevet lidt forældet, forklarer Tony Dall.

Borgerinddragelse giver viden

En af fordelene ved at engagere borgerne i dataindsamling er, at forskerne kan få en solid grundviden om marsvinene.

- Vi vil gerne lære mere om deres liv: Hvor føder moderen sine unger, hvor lever moderen med kalven, og hvor finder de deres fisk, og hvor er deres parringsområder, siger Magnus Wahlberg.

.

Samtidig skal forskningen bidrage til beskyttelse af marsvinene.

- Det er jo nogle dyr, som vi gerne vil værne om, og derfor er det godt at vide, om der er nogle specielle områder, som man bør være specielt forsigtige med på specielle tider af året, forklarer Magnus Wahlberg.

Selv om forskerne stoler på de observationer, brugerne registrerer, tjekker de også op på dem løbende.

- Vi er ude at besøge sejlere, fiskere og vinterbadere og lære dem lidt mere om, hvordan de skal tælle marsvin, siger han.

'Fyn finder marsvin' løber henover foråret og sommeren og er et forprojekt til et landsdækkende citizen science-projekt, der finder sted i 2020.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk