41-årig brandstifter satte Odense i flammer: Nu har han fået dom

Der er faldet dom i Retten i Odense over en 41-årig mand, der siden februar har været anholdt for blufærdighedskrænkelse og ildspåsættelse i Odense og omegn.

Branden i værtshuset Bondestuen på Sdr. Boulevard i Odense var et af de steder, den 41-årige blev dømt for at have sat ild til. (Foto: © Dr Fyn)

Fem års fængsel for 11 påsatte brande og blufærdighedskrænkelse. Det er dommen over en 41-årig mand fra Odense.

Han forbliver varetægtsfængslet, og skal betale sagens omkostninger. Erstatning for brandene vil blive et civilretsligt søgsmål.

Den 41-årige var tiltalt for 14 brande, men dømt for 11. Blandt andet værtshuset Bondestuen, Odense Roklub, en spejderhytte og Dalum Idrætsforening.

Et af de centrale indicier i sagen var videoovervågning fra den dømtes bopæl, som udlejeren satte op efter tyverier i ejendommen.

Politiet har derfor kunne kortlægge den 41-åriges færden til og fra bopælen. Optagelserne viste, at den 41-årige var væk i forbindelse med brandene, men kom hjem en halv til hel time efter, at brandene blev anmeldt.

En af de omtalte brande i Odense var på Restaurant Carlslund. Denne blev den 41-årige ikke tiltalt for, da der ifølge anklager Jakob Thaarup ikke var videoovervågning på mandens bopæl den pågældende dag.

Tidligere dømt og mentalundersøgt

Manden er kendt af politiet og har været en del af rockermiljøet i 1990'erne. Han er tidligere blevet dømt for tyveri, røveri, vold og trusler, men aldrig for ildspåsættelse. Motivet for de påsatte brande er ukendt.

Den 41-årige er mentalundersøgt, og anklageren Jakob Thaarup fortæller, at den 41-årige er socialt utilpasset og til tider voldelig. Samtidig lider han af ADHD og hævder selv, at hans stærke medicinering gør, at han ikke kan huske noget.

Udover brandene er den 41-årige også dømt for blufærdighedskrænkelse mod en kvinde på en terrasse i bydelen Dalum i november sidste år. Det var denne sag, der ledte politiets opmærksomhed mod ham.

På terrassen blev der fundet dna, som pegede mod den 41-årige.

- Samme aften som kvinden anmeldte blufærdighedskrænkelsen, var der to brande i samme bydel. Derfor så vi en mulig sammenhæng, fortæller anklager Jacob Thaarup.

Ifølge den 41-årige mands forsvarer har man bedt om betænkningstid i forhold til at anke dommen.

De påsatte brande den 41-årige er dømt for

 • 15. august - Odense Roklub

 • 19. september - Spejderhytten i Fruens Bøge Skov

 • 19. oktober - Let-Køb

 • 26. november - Dalum Dyreklinik

 • 26. november - Dalum Fodpleje

 • 10.-12. december - Dyrup Kirke/FDF spejderhus

 • 13. december - DHG's klubhus

 • 16. december - 3x34

 • 18. december - Dyrup Kirke/FDF spejderhus

 • 22. december - Restaurant Bondestuen

 • 13. februar 2016 - Dalum Idrætsforening