450 danefæ i den østfynske muld

Sidste år væltede det op af den fynske jord med historiske fund. Østfyns Museer har gjort op, at man har fundet 450 genstande, som arkæologerne har kunnet sende til vurdering som danefæ på Nationalmuseet.

Runebrev blev fundet i jorden ved Rynkeby på Østfyn. Brevet blev fundet nytårsdag af en amatørarkæolog og er lavet i bly. Det blev fundet med en metaldetektor og måler bare fire gange tre centimeter. Brevet er skrevet med middelalderlige, latinske bogstaver, og er det fjerde på Fyn, der er fundet skrevet på denne måde. (Foto: Østfyns Museer)

Sidste år væltede det op af den fynske jord med historiske fund.

Østfyns Museer har gjort op, at man har fundet 450 genstande, som arkæologerne har kunnet sende til vurdering som danefæ på Nationalmuseet. Arkæolog Claus Feveile er rigtig glad for fundene.

- Det er bestemt godt. Og man skal tænkte på, at det er jo bare for Østfyns Museer. I hele landet er der generelt blevet gjort mange fund.

Flere amatører

Flere og flere amatørarkæologer, der traver rundt med metaldetektorer, har givet Østfyns Museer et særdeles godt år, forklarer arkæolog Claus Feveile:

- Specielt for vores område, så er det relativt nyt, at vi har fået folk, der går med metaldetektor i Østfyns Museums område. Og 450 fund, det er mange.

For de mange amatørarkæologer er det tilsyneladende interessen, der driver værket. Selv om man finder historiske skatte, er dusøren nemlig kun et symbolsk beløb, hvis der da er nogen. 

Metalgenstande fra fortiden er for det meste danefæ. Det vil sige, at de er statens ejendom og skal indleveres til Nationalmuseet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter