5 alternative løsninger: Sådan kan du holde julefrokost alligevel

Private og virksomheder tænker kreativt for, at vi i år kan holde en form for julefrokost sammen - eller hver for sig.

Fuldemandstrin på et fyldt dansegulv bliver der ikke noget af i år. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Aflyst. Aflyst. Aflyst.

Mange danskere har fået en næsten tom kalender, efter regeringen sænkede forsamlingsforbuddet til ti og anbefalede, at vi begrænser os til at ses, med en lille, fast gruppe af venner og familie.

- Jeg har ikke aflyst julefrokosterne. Det har covid-19, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) den 23. oktober.

Det var på mange måder dødsstødet til årets julefester og -middage.

Eller var det? Kan vi holde julefrokost uden at gå mod regeringens og sundhedsstyrelsens anbefalinger?

Her får du fem bud, som private, virksomheder og chefer har fundet på.

1

Sanne giver kollegerne hemmelige rekvisitter

Sanne Engelbrekt er økonomiassistent og ser altid frem til årets julefrokost på arbejdet. (Foto: (Privatfoto) Sanne Engelbrekt Kristensen)

- Jeg glæder mig helt vildt til at se, hvordan mine kollegaer reagerer.

Sanne Engelbrekt Kristensen fra Langeskov har taget julefrokosten i egen hånd med en 'julefrokost-pakke'.

Bankoplader, drinksingredienser, firmajulegave og hemmelige rekvisitter. Bankospillet bliver interaktivt med opgaver knyttet til de forskellige tal. Eksempelvis skal man drikke et shot, når nummer 90 - Gamle Ole - bliver råbt op.

- Mine kollegaer kommer til at læse med på artiklen her, så jeg kan ikke afsløre alt, men jeg glæder mig til at grine og have en fantastisk aften sammen med dem, siger Sanne Engelbrekt.

Nye kollegaer er kommet til, hele holdet har knoklet de seneste måneder, og derfor synes hun, det er på sin plads, at der også er tid til at hygge sig sammen.

- Det er vigtigt, vi holder denne her julefrokost, fordi det giver noget helt andet end en arbejdshverdag på kontoret. Det giver indblik i hinandens personligheder, og det kan give en bedre mulighed for at arbejde sammen i fremtiden, siger Sanne Engelbrekt.

2

Kokkeskole og kåring

Brian Matzen har været selvstændig i 20 år. Denne jul må han tænke kreativt for at få en indtægt. (Foto: Mette Marie Twisttmann)

- Jeg har en mission: Red julen, siger Brian Matzen, der er restauratør hos kokkehuset Alfred & Kamilla.

Det vil han gøre ved at fylde kasser med råvarer, vin og snacks og køre dem hjem til folk, som skulle have været til en klassisk julefrokost.

Konceptet går ud på, at man enten alene - eller i små kollegagrupper - skal lave mad i sit eget hjem ved hjælp af instrukser fra en kok, som guider over mobilskærmen, computeren eller tabletten.

- Vi laver en virtuel kokkeskole og julefrokost for virksomheder. Personalet får madvarer til tre retter, og så kan chefen for virksomheden komme med i køkkenet hos mig og være med til at forberede nogle af retterne og få et glas vin, forklarer Brian Matzen.

Når alle retter er lavet, kårer han den flotteste anretning.

For få uger siden havde Brian Matzen 18 julefrokost-bookinger med over 120 gæster. De er alle blevet aflyst, men indtil videre har fire af virksomhederne i stedet takket ja til det nye koncept.

3

'Kender du typen' og ægte julemad

Meyers kokke står for maden. Good Boys Agency står for underholdningen. (Foto: Morten Germund © Scanpix)

Normalt har cateringvirksomheden Meyers sin største sæson i julen - sådan er det ikke i år. Virksomheden har måttet tænke kreativt for overhovedet at finde et koncept, hvor deres 300-400 kokke kan få lov at forkæle folks smagsløg.

Det er endt med en løsning, hvor julemaden køres ud til kollegagrupper, som kan være samlet i grupper på op til ni personer. Ud over maden står Meyers også for en konferencier og aftenens underholdning, der leveres over Zoom, Skype eller Teams, og hvor alle skal skåle med og grine ad hinanden.

Eksempler på underholdning:

  • Kender du chefen? En variation af DR-programmet 'Kender du typen' hjemme hos en af virksomhedens ledere.

  • Freestyle-rapper, der improviserer tekster med afsæt i kollegernes ord og temaer.

  • Komiker, der leverer stand-up med udgangspunkt i små historier fra virksomhedens hverdag.

Meget er nyt og skal afprøves for første gang, men én ting er der ikke lavet om på:

- De klassiske julesmage giver følelsen af noget velkendt i en tid, der er udfordrende og anstrengende. Selvom det virtuelle er nyt, så skal det nok blive sjovt og engagerende, siger direktør i Meyers Køkken Carl Johan Paulsen.

Medarbejderne behøver ikke sidde alene. Flere virksomheder har delt personalet op i mindre grupper, så man kan sidde samme med dem, man normalt arbejder tæt sammen med.

- Vi glæder os rigtig meget til at se, hvad det kan blive til.

4

Onkel holder ølquiz

- Det er en god ide at have en form for ordstyrer til de virtuelle julefrokoster, så folk ikke snakker i munden på hinanden, når det er online, siger Andreas Thomas Grauengaard. (Arkivfoto) (Foto: Phil noble © Scanpix)

Hvordan kan du selv lave en julefrokost for dine venner eller familie?

Andreas Thomas Grauengaard er kreativ direktør ved Good Boys Agency, som blandt andet har stået for at arrangere Musik i Lejet. Han giver her tips og tricks til corona-sikre indslag, som man selv kan lave.

- Når man er sammen virtuelt, er det en god idé at have noget at fokusere på, så det ikke bare bliver at kigge på en skærm, siger han og opfordrer til, at man sætter sig ned og planlægger nogle aktiviteter, man kan mødes omkring. Det er en god idé at tage udgangspunkt i hinandens interesser.

- Det kan være, at ens onkel er ølentusiast og laver en smagning, hvor I alle har købt de samme øl. Det kan også være en quiz. Det her er virkelig en god mulighed for at dykke ned i hinandens interesser, siger Andreas Thomas Grauengaard.

Selvom det kan være svært at hive tid ud af kalenderen til at forberede en aktivitet til sin familie eller venner, så er det dét, der skal til i den her tid, hvor vores fysiske samvær er sat på pause, mener han.

5

Ingen fest - men forkælelse og samfundssind

Flere virksomheder, for eksempel Kims og GF Forsikring oplyser til DR, at de har aflyst julefrokosten helt. Til gengæld sender de en ekstra gave, som skal forkæle medarbejderne og deres familier. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Her er 500 kroner, brug dem på nogle af vores kunder, som i øjeblikket er trængte.

Sådan lyder opfordringen til de ansatte hos virksomheden Dagrofa Foodservice, som leverer fødevarer og servicerer købmænd, kiosker og Michelin-restauranter.

Her er julefrokosten aflyst i år, og de penge, der var afsat til arrangementet, uddeles i stedet til 1.000 af firmaets medarbejdere.

Pengene kommer i form af gavekort på 500 kroner, som kan bruges hos små familieejede restauranter, der er kunder hos Dagrofa. Idéen er ikke chefens - men medarbejderforeningens.

- Jeg er da vanvittig stolt af mine medarbejdere. De ser ud over egen næsetip og tænker på nogle af de restauranter, der har det hårdt på grund af de her aflysninger, siger administrerende direktør Peter Bruun.

De små familierestauranter lever højt på julefrokosterne, men i år er bookingbøgerne næsten tomme.

- Vi frygter jo, at flere af restauranterne må dreje nøglen om, så det er rigtig godt, at vores medarbejdere kan støtte dem. Og så får de jo også selv noget ud af det, siger direktøren.

Facebook
Twitter