7.A tester et rullende laboratorium: Omdanner plastik til nye ting på stedet

Et nyt projekt i Odense skal gøre elever klogere på genanvendelse af plastik.

Det transportable plastiklaboratorium er bygget på en trailer, så det let kan bringes rundt til forskellige folkeskoler og gøre eleverne klogere på plastik som en ressource. (Foto: Jacob Høstrup)

Hvad får man, hvis man limer solceller og vindmøller sammen og hælder brugt fritureolie på en trailer?

'Verdens første transportable plastiklaboratorium.' En opfindelse, der kan smelte plastikaffald fundet i naturen om til nye genstande.

I hvert fald hvis man spørger ungdomsskolen i Odense, UngOdense.

I går præsenterede skolen sit nye projekt for eleverne fra 7.A på Risingskolen i Odense.

Projektet hedder ’Plast Lab on Wheels’, og ideen er, at traileren - med sine vedvarende energikilder - skal lære byens folkeskoleelever om plastikaffald og genbrug.

- Den kan gøre det meget håndgribeligt. Eleverne kan se, at plastikken ikke bare er affald, men at det faktisk er en ressource, fortæller en af UngOdenses projektmedarbejdere, Anders Michelsen, som er idémanden bag det nye plastiklaboratorium.

Ungdomsskolen har brugt mere end et halvt år på at udvikle det transportable plastiklaboratorium.

  • Det udvalgte plastikaffald, der kan genanvendes, bliver vasket og smeltet, så det til sidst kan bruges i maskinens 3D-printer og trykstøber - og til sidst ende som et nyt produkt. (Foto: Jacob Høstrup)
  • Når plastikken er indsamlet, bliver den vasket og klippet op, så det kan blive knust og derefter genanvendt igennem maskinen. (Foto: Jacob Høstrup)
1 / 2

Eleverne skal blive klogere på plastik

Byens folkeskoleelever skal selv indsamle og sortere plastikaffald fra gaderne og naturen, og så skal de vaske og smelte plastikken om.

Til sidst kan de proppe plastikken ind i den lettere særtudseende maskine, og så vil en 3D-printer og en trykstøber skabe et helt nyt produkt.

Maskinen vækker begejstring hos Sophus Magelund Kvols og Laurynas Stonis fra 7.A. på Ringsingskolen.

- Det har været meget spændende, fordi det ikke er noget, man er vant til i et klasselokale, fortæller Sophus Magelund Kvols.

- Det er rigtig sjovt, at man kan lave plastik om til noget andet, som du tror er skrald, men så får du tøj eller sådan noget, supplerer Laurynas Stonis.

Anders Michelsen (i forgrunden), projektmedarbejder hos UngOdense og idémand bag plastiklaboratoriet, har glædet sig til at få vognen ud at køre og til at se elevernes engagement. (Foto: Jacob Høstrup)

Kan komme ud til alle skoler

UngOdenses projekt er bygget på en trailer, og på den måde kan det komme rundt til de forskellige skoler i Odense.

- Nu skal den jo ud og køre, og vi skal rundt til folkeskoler i Odense og undervise og samtidig får vi renset små områder af Odense op for affald, siger Anders Michelsen.

Ambitionen er, at 'Plast Lab on Wheels' skal give børn og unge en unik indsigt i omdannelsen af plastaffald til en ny ressource.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk