87-årig guld-bedste kaster med spyd og støder kugler: Hiver stadig medaljer hjem i bunkevis

PORTRÆT: Rosa Pedersen træner stadig to gange om ugen og har netop vundet EM-guld ved atletik for veteraner.

(Foto: Anne Mette Dam Thrane DR Fyn)

87-årige Rosa Pedersen ligger ikke på den lade side.

I lørdags vendte hun hjem til Bolbro på Fyn med fire guldmedaljer om halsen fra det nyligt afsluttede EM i atletik for veteraner - EMACS, som foregik i Aarhus.

Men det er ikke kun til atletikmesterskaber, Rosa Pedersen giver den gas. Til hverdag sidder hun faktisk sjældent stille. Hun rengør selv sit toetagers hus, hun pudser vinduer og passer haven. Hun løfter vægte og træner atletikdiscipliner to gange om ugen, og derudover svømmer hun i sin swimmingpool i haven og spadserer lange ture.

Men om aftenen sidder hun dog i sin stol og strikker.

- Man skal ikke sætte sig i en lænestol hele dagen og sidde stille – man skal røre sig. Hvad skal man sætte sig hen for? Så bliver man stivbenet og lad, siger hun.

Rosa Pedersen er alt andet end lad og stivbenet. Hun er formentlig en af de mest rørige 87-årige kvinder i Danmark.

Og den erfarne atlet er uovertruffen, når det handler om atletikmesterskaber. Ved det netop overståede veteran-EM vandt hun som nævnt fire guldmedaljer, de blev hevet hjem i disciplinerne længdespring, højdespring, kuglestød og spydkast. Hun er ikke selv så imponeret, for det er efterhånden mere reglen end undtagelsen, at hun vinder medaljer.

Til verdensmesterskaberne i 2015 i Lyon vandt hun eksempelvis tre guldmedaljer og satte to verdensrekorder. En af dem var i længdespring, hvor hun sprang over en meter længere end hende, som vandt sølv.

- Jeg satte to verdensrekorder i længdespring og højdespring, og de består endnu, siger Rosa Pedersen med et stort smil, som viser, at medaljerne fra verdensmesterskaberne har en særlig betydning for hende.

Hun stiller op i aldersklassen 85-89 år, men ofte slår hun også deltagere, som er meget yngre end hende selv for eksempel i spydkast, som i mange år har været en af hendes favoritdiscipliner. Hun har ikke selv en forklaring på succesen.

- Jeg ved det ikke, det må være mine kræfter og min teknik. Jeg har jo kastet spyd i mange år, og det har de måske ikke. Der er en vis teknik i spydkast, siger hun.

I længdespring ligger hun med et rekordspring på 2.93 meter suverænt i top, og hun er ret sikker på, at der går lang tid, før hun mister sin rekord. Ved det seneste EM slog hun både deltagere på 70 og 80 år.

- De kunne ikke engang springe to meter, og jeg sprang jo så 2.72, og min verdensrekord er 2.93. Når dem på 75 år bliver 85 år, så kan de heller ikke springe så langt, så min verdensrekord bliver ikke slået foreløbigt. Det tror jeg ikke, siger hun.

Et flækket skinneben

I dag har Rosa Pedersen ingen skavanker, men som 70-årig flækkede hun sit skinneben i en håndboldkamp og måtte i 14 uger gå med krykker og stativ på benet.

- Så var der mange, der sagde, at så er det slut med al din sport, siger hun.

Men det var hun bestemt ikke enig i, så hun gik i gang med genoptræningen. Og efter at have fået et et par gode råd med fra kirurgen lykkedes det hende at komme tilbage i topform.

- Lægen sagde, at hvis jeg kender dig, så skal du bare træne det op, og hvis det gør ondt i benet, så er det musklerne og senerne, fordi de har været skåret over, fortæller hun.

Rosa Pedersen dyrker atletik i Odense Atletik, hvor hun både stiller op i individuelle øvelser og er med på et M/K-turneringshold. Hun stiller som nævnt op i både spydkast og længdespring, men også kuglestød, og så er hun et par gange blevet overtalt til at deltage i højdespring.

Konkurrencelysten ligger i blodet

At Rosa Pedersen ikke er som 87-årige er flest er tydeligt på flere områder.

Som 75-årig udgav hun sin første bog, som 85-årig fik hun sin første tatovering, og som 85-årig hev hun de to verdensrekorder hjem til Danmark. Men selv om det ikke lå i kortene, at hun skulle dyrke atletik på højt niveau, så var sporten allerede en stor del af hendes liv fra barnsben.

Hun startede i de unge år med håndbold og gymnastik på Nordfyn. Men drevet af en interesse for spydkast fik hun som 18-19-årig nys om, at man kunne dyrke atletik i Bogense Gymnastikforening. Allerede som 20-årig fik hun mediernes opmærksomhed og blev betegnet som en ’Dygtig Bogense-Pige’, da hun opnåede en sølvmedalje i spydkast ved de Fynske Kvinde-atletikmesterskaber.

Interessen for at konkurrere blev sået i barndomshjemmet, hvor Rosa Pedersen er nummer 11 i en søskendeflok på 12. Hun stræbte efter fysisk at kunne det samme som de ældre søskende.

- Vi kæmpede altid mod hinanden. 'Tør du det? Kan du springe derover? Og hvor langt kan du kaste?', husker hun i dag.

Det var dog kun Rosa Pedersen, der kastede sig over atletikken. Men da hun stiftede familie blev sportsgrenen lagt på hylden i en årrække. Lige indtil en dag i 1978, da hendes datter var 15-16 år, og Rosa Pedersen skulle ned på et atletikstadion og lære hende at kaste spyd.

- Så lurede jeg lidt på det der Odense Gymnastikforening, og om jeg skulle begynde igen, siger Rosa Pedersen, men dengang kendte hun ikke rigtig nogen.

Sidst i 80’erne kunne hun dog alligevel ikke holde sig tilbage og begyndte at dyrke atletik igen. Hun meldte sig på et af de første veteranhold i Odense Gymnastikforening i 1991, som siden blev til Odense Atletik, og hun har været medlem lige siden.

Rosa Pedersen er uddannet på kontor, men blev senere merkonom. Hun arbejdede i flere år som leder af et hydraulikfirma. (Foto: Anne Mette Dam Thrane DR Fyn)

Ingen dopingprøve på trods af verdensrekorder

Rosa Pedersen har efterhånden så mange medaljer, at hun ikke har tal på dem, men hun mener, at det er blevet til omkring 150 af slagsen.

Som en af de største præstationer fremhæver hun verdensrekorderne fra VM i Lyon. Resultaterne var så langt fra de andre deltagere, at hun efterfølgende var helt bange for, at hun skulle testes for doping.

- Da jeg satte to nye verdensrekorder i Lyon, tænkte jeg, at nu bliver jeg nok kaldt til dopingprøve, men det gjorde jeg ikke – det har jeg ikke prøvet, siger hun.

Rosa Pedersen elsker sammenholdet på veteranholdet og glæder sig over, når der kommer nye atleter til gruppen. Hun nyder at få sig rørt med atletikken, og hun er slet ikke færdig med sporten.

- Det glæder mig da, at jeg kan det endnu, og så at se resultaterne, siger hun.

I 2020 er der VM i Toronto, og selv om hun gerne ville deltage som 90-årig, så synes hun, at det er lidt for langt væk. Men hun understreger, at løbet ikke er kørt af den grund.

- Man kan også sætte verdensrekorder, selv om man ikke tager med til verdensmesterskabet, hvis man er med til et anerkendt stævne, siger Rosa Pedersen, der ikke afviser, at hun vil deltage ved VM i Malaga i 2018.

Hun tager dog en dag ad gangen.

Blå bog

  • Rosa Pedersen (født Rosa Thorup i 1930)

  • Bor i Bolbro på Fyn.

  • Har to børn med sin afdøde mand Frode Pedersen og tre børnebørn.

  • Uddannet på kontor og senere som merkonom.

  • Arbejdede som leder af et hydraulikfirma.

  • Har været veteran/masteratlet i OGF og Odense Atletik siden 1991.

  • Udgav bogen ”Nr. 11 i søskendeflokken” i 2007 om sit liv og sine sportspræstationer.

  • Indehaver af to verdensrekorder i længdespring og højdespring for aldersklassen 85-89 år.

  • Vandt fire guldmedaljer til EM i Aarhus 2017.

  • Har i alt vundet ca. 150 medaljer i atletikdisciplinerne spydkast, kuglestød, længdespring og højdespring.

Facebook
Twitter