Årets høst er i fuld gang

Landmændene er nu i gang med høsten, og det ser ud til at blive et godt høstår - for de fleste.

Søren Koch er i fuld gang med at høste vinterbyg. (Foto: Ida-Sofie Sellerup DR Fyn)

Vejret er lovende, og mejetærskerne er kørt i stilling - årets høst er i fuld gang flere steder.

Hos Søren Koch i Harndrup på Fyn er det vinterbyggen, der skal i hus. Det er dog ingen sag for en garvet landmand, der har været i branchen i 25 år, så han tager det helt roligt.

- På nuværende tidspunkt er der ikke noget, vi kan gøre for at ændre udbyttet, så nu er det bare at håbe, at vejret holder, så vi kan få kornet ind fra markerne i god stand, siger han.

Vinterbyggen er i fuld gang med at blive høstet. (Foto: Ida-Sofie Sellerup DR Fyn)

Vejret har dog også været på landmandens side meget af året, og Søren Koch har derfor høje forventninger til årets høst.

- Generelt ser afgrøderne rigtig flotte ud i år. Regnen har været lidt knap nogle steder, men generelt står det rigtig fint, og høsten er over middel i år, vil jeg tro, siger han.

Vest er godt, men øst er bedst

Selvom landmand Søren Koch ser ud til at få en fin høst, er det ikke alle, der er helt så heldige. Det fortæller Hanne Pontopidan, der er planteavlskonsulent hos den fynske landbrugsorganisation Centrovice.

- Forventningerne til udbyttet er blevet blæst lidt op. Det, vi har hørt indtil nu, er nogle pæne udbytter, som indfrier de forventninger, men nogle har også høstet korn, der ikke vejer det, det skal, siger hun.

Høsten er meget afhængig af, hvor meget regnvejr, der er kommet i de enkelte områder, og alene på Fyn er der stor forskel på nedbørsmængden, fortæller Hanne Pontopidan.

- Jo længere østpå jo mere vand, og jo længere vestpå jo mindre. Og så handler det også om, hvor god jorden er. Når jorden er meget sandet, kan det ikke holde så godt på vandet. Så det er hårdest for de områder, hvor jorden både er meget sandet, og hvor man samtidig har fået for lidt vand, siger hun.

Hurtig overstået

Vinterbyggen er det første, der bliver høstet hos Søren Koch. I løbet af den næste uge venter også vinterhvede, vårbyg og raps. I alt 60 hektar.

- De mest optimale forhold er tørt og solrigt, og hvis vejret er til det, så tager det ikke mere end 30-40 timer, siger Søren Koch.

Søren Koch har i alt 60 hektar, der skal høstes i løbet af de næste uger. (Foto: Ida-Sofie Sellerup DR Fyn)

Selvom høsten måske er hurtig overstået for den garvede landmand, så slutter sommerens arbejde ikke her.

- Når vi er færdige med høsten, skal vi i gang med at så igen og forberede et nyt høstår. Vi skal blandt andet i gang med at så raps, siger han.

Så landmanden har altså altid travlt. Men det gør nu ikke noget.

- Man gør det vel, fordi man kan lide det, siger Søren Koch med et grin.

Facebook
Twitter