Advent: På Fyn tænder ældre et led-lys i kvæld

Når mange ældre på Fyn i aften skal synge "Så tænder vi et lys i kvæld", vil det være et lille, batteridrevet lys, de synger om.

- Det ville jo være frygteligt, hvis det brændte af det hele, siger Ella Dorthea Hansen om de levende lys, som er blevet skiftet ud med led-lys. (© DR FYN)

For mange ældre på Fyn bliver denne jul set i batterilysenes skær.

Halvdelen af de fynske kommuner har nemlig af hensyn til brandsikkerheden helt droppet de traditionelle stearinlys i fællesarealerne på plejehjemmene.

I stedet for har de indført batteridrevne led-lys.

På Ældrecenter Øst i Odense skal led-lysene i dag tændes i adventskransen, men beboer Ella Dorthea Hansen kommer ikke til at savne de levende lys i kransen.

- Jeg synes da, at den er pæn, siger hun.

Leder Annegrethe Strøger Hansen er lettet over, at lysene i år kører på batterier.

- Jeg har det så godt med det, og det giver så meget ro, at man ved, at der ikke er noget, der brænder af på grund af levende lys, siger hun.

Rådmand i Ældre og Handicapforvaltningen i Odense Kommune Brian Skov Nielsen fortæller, at der bliver arbejdet på, at beboerne i deres private gemakker også dropper stearinlysene.

- Vi har en god dialog med borgere og pårørende om, at hvis man kommer forbi med en lille juledekoration eller adventskrans eller andet, så skal det være led-lys, siger han.

De seneste 15 år er beboerne på landets plejehjem blevet mere og mere svækkede, og mange er demente og på stærk medicin.

Det kan gøre de levende lys rigtig farlige, og led-lys er derfor en god ide, forklarer konsulent i Ældresagen Anna Wilroth.

- Det er noget, vi gerne vil nikke anerkendende til. Vi synes, at det kan være et nødvendigt hensyn at indføre, siger hun.