De kan få støvsuget hver eneste dag, hvis de vælger robotstøvsugeren. Alligevel siger ældre og handicappede borgere i Svendborg Kommune nej tak til robotten.
Under ti ud af potentielt 2000 borgere har sagt ja til at få deres hjem støvsuget af en robotstøvsuger.
Svendborg Kommune tilbyder at betale halvdelen af udgifterne til en robotsstøvsuger, til de borgere som har brug for hjælp til rengøring. Men selvom der så vil være udsigt til en daglig støvsugning, har det ikke været en succes.
- De få, der har sagt ja til en robotstøvsuger har husdyr eller små børn i hjemmet. For dem giver det mening at få den slags rengøring, siger myndighedschef Kirsten Vie Madsen fra Svendborg Kommune.
Er bange for kvaliteten
I Svendborg tilbyder kommunen i stedet for, at de ældre og handicappede kan få støvsuget af en hjemmehjælper hver 14. dag.
- Kvaliteten af rengøringen er bedre, når et menneske fører støvsugeren. Også selvom det kun sker hver 14. dag. Vi kan se, at mange ældre er betænkelige ved kvaliteten af rengøringen, når de kun har en robotstøvsuger til at køre over gulvene, siger seniorkonsulent Maj Vingum Jensen fra Ældresagen.
Det er blandt andet umuligt for en robotstøvsuger at køre ind under en lav sofa eller at fjerne støvet fra panelerne.
Tager andre teknologier til sig
Maj Vingum Jensen fra Ældresagen fortæller, at mange kommuner i lighed med Svendborg Kommune har skåret stærkt ned for ambitionerne, når det gælder robotsstøvsugere. Det gælder eksempelvis Frederiksberg, Horsens, Struer og Viborg kommuner.
- Det her handler ikke om teknologiforskrækkelse. Ældre har taget andre af de nye teknologier til sig meget mere uproblematisk. Jeg tror, det handler om, at man læser aviser og taler med andre, som har dårlige erfaringer med robotstøvsugere. For de, der takker nej, handler det først og fremmest om kvaliteten, siger Maj Vingum Jensen fra Ældresagen.
I Svendborg Kommune er robotstøvsugeren ikke kørt helt i pit. Her bliver den brugt til gangarealerne på plejecentrene rundt omkring i kommmunen.