Ældre udsatte for depressioner: Fællesspisning og nye venner skal bekæmpe ensomhed

Projektet 'Sikkert Seniorliv' skal forebygge depression hos ældre.

I Svanninge Sognegård på Sydfyn var der andesteg på menuen til den populære fællesspisning onsdag aften. Foto: Agnes Dalhoff Pedersen, DR Fyn.

I Svanninge Sognegaard på Sydfyn var der onsdag fællesspisning med andesteg på menuen.

Én af de ældre, der deltog, var Inge Thoge. Hun blev inviteret med til spisning af nogle veninder, efter at hun blev enke.

- At komme ud blandt andre og sidde, snakke og spise sammen - det betyder meget, siger Inge Thoge, og hun har en pointe.

Livets efterår er nemlig ofte forbundet med mange ændringer.

Det kan være et farvel til arbejdsmarkedet, at miste ægtefællen eller en følelse af, at kroppen ikke længere er i fuld vigør.

De store ændringer i tilværelsen kan have stor betydning for ældre over 65 år.

Ti procent af de ældre kan opleve en depression, der ofte relaterer sig til alderdom og de livsændringer, der følger med.

- Vi ved, at aldersdepression ofte sker i forbindelse med særlige omstændigheder i livet, som er relateret til alderdom, siger Vibeke Rischel, der er vicedirektør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

Hun bakkes op af Karen Andersen-Ranberg, der er professor i geriatri (læren om alderdommens sygdomme, red.) ved Odense Universitetshospital.

- Hvis arbejdet var hele ens liv, kan du lige pludselig blive næsten ensom, hvis du ikke har den mestringsevne, der siger: 'Nu må jeg finde på noget andet', siger Karen Andersen-Ranberg.

Opmærksomhed og fællesskab er vigtigt

Faaborg-Midtfyn Kommune har i to år været en del af projektet 'Sikkert Seniorliv', hvor frivillige og kommunen i samarbejde med Dansk Selskab for Patientsikkerhed forsøger at forbedre de mentale levevilkår for ældre.

Pilotprojektet har været forsøgt i tre kommuner i landet. Udover Faaborg-Midtfyn har Thisted og Horsens deltaget.

Projektet er ved vejs ende, og i Faaborg-Midtfyn skal de seneste to år nu evalueres.

Det foregik blandt andet i forbindelse med fællesspisningen i Svanninge Sognegård i aftes.

Projektleder i Faaborg-Midtfyn Kommune, Karin Madsen, fortæller, at det især er vigtigt, at de frivillige i projektet og kommunens ansatte går sammen om opgaven.

Det er nemlig ikke nemt at få fat i de ældre, der er i risikogruppen for depression.

- Hvis man har en aldersdepression, isolerer man sig. Man holder sig inden døre og møder ikke så mange mennesker. Vi har slet ikke mulighed for at gøre noget, når vi ikke ved, hvor de er henne, siger Karin Madsen.

Fællesspisning har været et populært tiltag i kommunen. Via 'Sikkert Seniorliv' er der startet flere fællesspisnings-arrangementer, der er populære blandt ældre.

Én af dem foregår hver anden uge i Svanninge, og det har betydet meget for Inge Thoge at komme med til middagene.

Inge Thoge er fast deltager til fællesspisningen i Svanninge Sognegaard. Foto: Agnes Dalhoff Pedersen, DR Fyn.

- Jeg blev gjort opmærksom på, at jeg måske var på vej ud i en depression, så jeg var nødt til at komme ud blandt folk, siger hun.

Elsebeth Glasdam, der er medlem af ældrerådet i Faaborg-Midtfyn Kommune, er også med til at sætte andestegen til livs.

Hun har selv oplevet afgørende livsændringer, da hun mistede sin ægtefælle som 59-årig.

Året efter måtte hun sige farvel til sin datter, der omkom i en trafikulykke, og som 62-årig forlod hun sit arbejde.

Hun mener, det er vigtigt at have bekendtskaber, der kan træde til og hjælpe, når livet ændrer sig.

- Jeg havde brug for, at mine venner var der for mig, og det var de. De tog mig med til kortspil og golf. De fik mig med ud i livet igen, og det var vigtigt, siger hun.

De ældre kan have svært ved at sætte ord på, hvor skoen trykker, når de er ved lægen, fortæller professor i geriatri ved Odense Universitetshospital, Karen Andersen-Ranberg.

- Der er mange, der ikke synes, at det er noget, man snakker om. Man snakker ikke om, at man er ked af det. Det ligger lidt i vores kultur, at man skal kunne klare det hele selv, siger hun.

Og det kan have alvorlige konsekvenser, hvis symptomerne på depression ikke bliver håndteret korrekt.

- Det helt ultimative er, at de begår selvmord. Det er dybt trist og kunne i mange tilfælde være undgået, siger Karen Andersen-Ranberg.

Hvilke tiltag skal fortsætte?

Faaborg-Midtfyn Kommune havde onsdag møde om projekt 'Sikkert Seniorliv'.

Her skulle lokalpolitikerne finde ud af, hvilke tiltag man skal holde fast i efter projektet, for at holde ambitionen om at reducere antallet af ældre med depression.

De frivillige spiller ifølge Herdis Hanghøi, der er formand for sundheds- og omsorgsudvalget, en nøglerolle, hvis man skal minimere antallet af depressive ældre.

- I modsætning til de frivillige har kommunens ansatte ikke mulighed for at køre ud og hente en ældre og tage vedkommende med til fællesspisning. Der kan man samarbejde og gøre de frivillige opmærksomme på, at det kunne være en idé at invitere Hr. Hansen med til fællesspisning, siger hun.

FacebookTwitter