Ærø får 75 millioner kroner til havn: 'Det bliver et vendepunkt for øen'

Finansloven sender længeventede millioner til Søby Havn.

Ærø Kommune havde søgt om 100 millioner kroner til udvidelse af havnen. Alligevel er borgmesteren meget tilfreds med beløbet. (Foto: William Kaalø - DR Fyn)

Der er stor glæde på Ærø, efter finansloven øremærker 75 millioner kroner til Søby Havn.

- Det betyder rigtig meget for os. Det kan betyde et vendepunkt for øen, fortæller øens borgmester, Ole Vej Pedersen (S).

Havnen er på flere måder en livsnerve for hele Ærø, da en stor del af øens befolkning arbejder på værftet i Søby.

- Det er fantastisk. Det er en stor dag for hele det maritime Danmark, fortæller Rico Boye Jensen, som er projektleder i Søby Havn.

Der var fyldt op foran fjernsynet på havnekontoret, inden finansloven endelig kom ud. (Foto: William Kaalø - DR Fyn)

Ærøboerne ser havnen som øens motorvej, der sikrer varer og kunder til og fra øen, så en udvidelse af havnen gør, at de helt store skibe på 200 meter vil kunne anløbe havnen.

- Så vil virksomhederne kunne konkurrere om skibene i Østersøen, siger borgmesteren og uddyber:

- Hvis der kommer mere aktivitet i Søby, så går det godt på hele øen. For de folk, som arbejder i Søby, kommer fra hele øen.

Og med flere arbejdspladser i sigte er drømmen om flere ærøboere realistisk.

- Det her kan give os en vækst i befolkningen igen. Flere arbejdspladser betyder flere fastboende på Ærø, siger Ole Vej Pedersen.

Udvidelsen af Søby Havn er budgetteret til at koste 161 millioner kroner. De resterende penge skal blandt andet komme fra private fonde og Ærø Kommune, som kaster over 41 millioner i projektet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk