Ærø retter kritik mod regeringen: Skal vi drosle ned på bryllupsturismen?

En ny aftale flytter indtjeningen af bryllupsturisme fra kommune til stat. Det vækker frustration hos Ærøs borgmester, Ole Wej Petersen.

(Foto: JAIME SALDARRIAGA © Scanpix)

"Bryllupsøen" og "Danmarks mest romantiske ø" - der findes flere flotte beskrivelser, når Ærø skal byde velkommen til udenlandske par, der gerne vil vies.

Sidste år blev 10.437 udenlandske par viet i ti danske kommuner. Omkring 4.600 af dem blev viet på Ærø.

Dermed var det den kommune, som viede flest brudepar.

Men hvem skal tjene penge på, at udenlandske par gifter sig i Danmark?

Indtil nu har Ærø Kommune selv håndteret brudeparrenes papirer og derfor modtaget et såkaldt prøvelsesgebyr, som har ligget på 870 kroner.

Men for nylig blev det besluttet, at en central statslig enhed i Odense fra 1. januar 2019 skal overtage opgaven med at tjekke brudeparrenes papirer, før de bliver viet i Danmark.

For at gennemgå papirerne, skal brudeparret betale cirka 1600 kroner til staten.

Hvor brudeparrene tidligere skulle betale 870 kroner til den kommune, de blev viet i, skal de således fra 2019 i stedet betale 1600 kroner, som går til staten.

Forslag: Ekstra beløb til kommunerne

Nyheden om den nye enhed fik Ærøs borgmester Ole Wej Petersen (S) til at reagere.

I samarbejde med partikollega Mattias Tesfaye (S) har han forsøgt at indføre et nyt forslag.

- Giv os lov til at kræve et gebyr af udenlandske par, der bliver gift på øen. Det er kun rimeligt, at de par skal betale for det, når de jo ikke betaler skat her i Danmark, siger Ole Wej Petersen.

Med forslaget ønskede han, at udenlandske brudepar både betalte et beløb til staten og til den kommune, de skulle vies i.

Det viser sig dog ikke at være så enkelt. For hvis 'bryllupskommunerne' skal have et ekstra gebyr for at vie udlændinge, betyder det, at andre kommuner på grund af en udligningsregel skal hive ekstra sedler op af tegnebogen, fortæller børne- og socialminister Mai Mercado (K).

- Langt størstedelen af kommunerne har ikke de her vielser, og der vil det være lidt meget at gøre sådan, at de skal betale for, at Ærø kan opkræve gebyr, mener Mai Mercado.

Efter udmeldingen fra Mai Mercado har Mattias Tesfaye droppet støtten til forslaget, og derfor har de valgt at trække deres forslag tilbage.

- Det er en neddrosling af et udkantsområde

Tilbage står en utilfreds og ærgerlig Ole Wej Petersen, som ikke mener, at regeringen har taget hensyn til Ærø i dens beslutning.

- Man laver en ny aftale, der skader vores bryllupsturisme og vores indtægtskilder her på øen. Jeg synes ikke, vores regering har været behjælpelig med at hjælpe os med at afvirke de virkninger, der er, siger Ole Wej Petersen.

Han mener, at den nye aftale kan have store konsekvenser for økonomien på øen.

- Vi mister prøvelsesgebyret, men har stadig personale, som skal foretage opgaver i forbindelse med de her vielser, tilføjer Ole Wej Petersen.

Han peger på, at Ærø Kommune i 2019 kan komme til at mangle 2,4 millioner kroner til bryllupper som følge af den nye aftale.

- Vi står i kommunalbestyrelsen over for et ubehageligt valg: Skal vi finde 2,4 millioner kroner ud af det her, eller skal vi drosle ned på bryllupper, så vi ikke har så mange omkostninger ved det, spørger Ole Wej Petersen.

Skruer man ned for antallet af bryllupper for udenlandske par, vil det have en økonomisk konsekvens på lige knap 30 millioner kroner, mener Chris Hammeken, der er direktør i Ærø Turist- og Erhvervsforening.

- Der vil være færre indtægter til erhvervslivet og færre fastboende. Det er en neddrosling af et udkantsområde i Danmark, siger Chris Hammeken.

En kamp mod proformaægteskaber

Regeringen fastholder planerne om den centrale enhed i Odense, fordi man ønsker at have et særligt fokus på proformaægteskaber.

Det er ægteskaber, hvor den ene eller begge parter gifter sig for at opnå juridiske rettigheder i Danmark.

- Når jeg bliver mødt med en kritik om, at man ikke er gode nok til at afsløre proformaægteskaber, er det klart, at det er nærtliggende at samle det i en central enhed, fortæller Mai Mercado.

- Der er ikke noget, jeg hellere vil, end at understøtte bryllupsturismen, og derfor går vi ind om et halvt år og får lavet en undersøgelse, for at se, om det har en betydning. Ikke kun for Ærø men også for de andre bryllupskommuner.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk