Ærø vil sætte en stopper for proformaægteskaber: Svært at vurdere ægte kærlighed

På Ærø har man problemer med, at udenlandske par lader sig gifte for at få opholdstilladelse i EU.

Et ægteskab er ikke altid lig med kærlighed. Det er i hvert fald erfaringen på Ærø, hvor det anslås at to procent af de udenlandske par, der strømmer til øen for at blive gift, gør det rent proforma. Det vil man gerne have sat en stopper for. (© Colourbox)

På Ærø bliver der skåret i bryllupskager og danset brudevalse som aldrig før.

4.600 udenlandske par blev sidste år gift på Ærø. I 2006 var tallet 125. Men det er ikke altid amoriner, der er årsag til at trække i det store bryllupsskrud.

Op imod to procent af de udenlandske par, som kommer til Ærø for at blive gift, indgår proformaægteskab, vurderer kommunen og to af de ægteskabtbureauer, der tilbyder at arrangere bryllupper på øen. Ægteskaberne bliver indgået af personer, som håber, at de dermed lettere kan få opholdtilladelse i Europa.

Men det er lettere sagt end gjort at afsløre svindlen. Det kan nemlig være svært, når man står i situationen, fortæller Anne Bille, der er afdelingsleder ved Ærø Kommune.

- Fordi et par ikke nødvendigvis udviser den store kærlighed, når der er andre til stede, behøver det ikke at betyde, at de ikke elsker hinanden. Der er for eksempel religiøse årsager til, at man ikke kysser offentligt. Og vi har også set eksempler på, at vi ved modtagelsen af parret har tænkt, 'hvor hot er det forhold lige?', men så har de været ovenud lykkelige til selve vielsen, siger hun.

Fordi det er så svært at vurdere, hvor mange der lader sig gifte proforma, har Ærø Kommune anslåede to procent som et slag på tasken. Det kunne for eksempel være, hvis en afrikansk mand vil gifte sig med en polsk kvinde.

Ministeren skrider ind

En af årsagerne til at så mange udlændinge søger mod Ærø for at blive gift er blandt andet, at flere ægteskabsbureauer tilbyder at skræddersy det perfekte bryllup i Det Sydfynske Øhav.

To af de bureauer har adresse på Ærø, og sammen med kommunen har de i januar sendt et brev til børne- og socialminister, Mai Mercado. Det har de gjort, fordi de mangler redskaber til at opdage hvilke forhold, der er bundet op omkring kærlighed, og hvilke der bare skal give adgang til Europa.

- Vi har foreslået, at man skæver til den irske model. Og så kunne vi godt tænke os at kunne indberette det til et register, så hvis der er nogen, der forsøger at blive viet i en kommune, og som der så bliver sagt nej til, at de ikke har mulighed for at zappe rundt imellem andre kommuner, forklarer Anne Bille.

Den irske model er opkaldt efter de problemer, man har haft i Irland, hvor landet har ændret lovgivningen efter at have været plaget af proformaægteskaber mellem EU-borgere og ikke EU-borgere.

Derfor har de irske myndigheder blandt andet fået mulighed for at foretage interviews, der har til formål at screene for folk, der ikke har ægteskab som det højere formål.

Det er er løsninger som denne, Mai Mercado (K) vil forsøge at få implementeret i den danske lovgivning.

- Det skal ikke være sådan, at man kan blive gift proforma i Danmark for dermed at skaffe sig lovligt ind i et andet EU-land. Vi skal have lukket den bagdør, siger børne- og socialministeren.

Mai Mercado er glad for, at man på Ærø er kommet med nogle bud på konkrete løsninger. Dem vil ministeren nu strikke sammen til et lovforslag og drøfte med Folketingets øvrige partier.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk