Ærøs borgmester efter bryllupsforslag: Vores frygt er, at det her eventyr stopper brat

Det vil ramme bryllupsindustrien hårdt, hvis regeringens forslag til at komme proformaægteskaber til livs vedtages, mener borgmester.

Arkivfoto (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Den blomstrende bryllupsindustri på Ærø er i fare.

Det mener Ærøs borgmester Ole Wei Petersen efter at regeringen i dag foreslog, at en særlig enhed i Rigspolitiet fremover skal tjekke alle bryllupper, som bliver indgået mellem en EU-borger og en ikke-EU-borger.

- Vi er jo helt enige i, at vi skal forhindre proformaægteskaber. Det er mere måden, det bliver gjort på. Der mener vi - og også en lang række andre kommuner - at det kan vi tackle lokalt ude i kommuner og ikke noget centralt stads, siger han.

Børne- og Socialminister Mai Mercado, som vil have sat en stopper for de ulovlige proforma-ægteskaber, der arrangeres af kriminelle netværk, er ikke enig i bekymringen.

- Selvfølgelig skal vi passe på bryllupsturismen, men den skal jo været funderet på kærlighed og ikke på, at der er nogen, der tjener penge på sagesløse EU-borgere, som bliver udnyttet for at andre kan få skaffet sig ophold til EU, siger Mai Mercado.

Vil have flere redskaber

Ole Wei Petersen er bange for, at en sådan enhed vil gøre processen bureaukratisk og langsommelig.

- Det eventyr, der er sket her på øen, er sket, fordi folk inden for otte dage kan få svar på deres ting og fastsat en dato, hvor de kan blive viet. Vores frygt er, at det her eventyr stopper brat, siger Ærøs borgmester.

Han mener, problemet skal løses på en anden måde.

- Det, vi beder om, er, at loven bliver ændret, så vi kan afvise proformaægteskaber, og så beder vi om nogle redskaber, som politiet er i besiddelse af, som kan hjælpe os med at opdage, hvis det er falske dokumenter. Vi laver rigtig mange myndighedsopgaver ude i kommunerne, og jeg kan simpelthen ikke forstå, at staten har mistillid til os, siger han.

Ministeren og Socialdemokratiet mødes på fredag for at finde frem til en konkret løsning på problemet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk