Akutbiler i Region Syddanmark trues af besparelse

Det er borgerne, der bliver taberne, hvis akutbilerne spares væk, mener flere fagpersoner.

Mulige besparelse i Region Syddanmark kan betyde, at antallet af akutbiler går fra syv til tre. (© DR Østjylland)

Et farvel til akutbilerne i Faaborg, Haderslev, Skærbæk og Grinsted. Det kan blive konsekvensen, hvis politikerne i Region Syddanmark følger anbefalingerne i sparekataloget.

Udsigten til at spare fire ud af syv akutbiler væk, vækker bekymring hos Finn Christiansen, der er talsmand for paramedicinerne, som kører med akutte patienter.

- Man går glip af det nære, hurtige beredskab. Derfor bliver man nødt til at vente længere på, at en ambulance fra området kommer frem. I over halvdelen af tilfældene er akutbilerne fremme før ambulancerne, siger han.

Regionen Syddanmark skal i år spare 167 millioner kroner. En lukning af de fire biler vil give en besparelse på 5,2 millioner kroner. Der vil dog stadig være akutbiler i Rudkøbing, Rødding og Oksbøl.

En fordel, som paramedicinerne selv fremhæver, er, at de kan sendes videre på nye opgave, når netop ambulancen frem. Som det er i dag påbegynder paramedicinerne behandlingen, når akutbilen kommer frem. Efterfølgende kommer ambulancen til og overtager.

I sidste ende kan det blive borgerne, der har langt til sygehuset, som bliver de store tabere. Det mener bestyrelsesmedlem John Larsen fra Dansk Ambulanceråd.

- Yderområderne bliver dårligere stillet fremover. Jeg kan være meget bange for, at responstiden igen vil stige, siger han.

Hvis spareforslaget gennemføres, vil regionen flytte paramedicinerne fra akutbilerne over i ambulancerne.

  • Region Syddanmark har både akutbiler og lægebiler.
  • En akutbil er bemandet med en paramediciner, der er en specialuddannet ambulanceredder. En lægebil er bemandet med speciallæger.
  • I alt har Region Syddanmark syv akutbiler.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.