Anette og Henrik tog til Italien for at realisere drømmen: "Vi var trætte af hamsterhjulet derhjemme"

Færre danskere flytter til udlandet. Men Henrik og Anette har fundet lykken i Syditalien.

Anette Paulsen viser rundt i lejligheden i Meta

Hvad gør man, hvis man er blevet opslugt af hverdagens trummerum?

For Henrik V. Jensen og Anette Paulsen var valget enkelt.

De tog sagen i egen hånd, solgte deres bil, båd og lejlighed ved Odense Havn og flyttede til det sydlige Italien.

- Vi skulle prøve et eventyr. Vi var trætte af hamsterhjulet derhjemme, hvor det hele bare er det samme og det samme. Derfor ville vi prøve at leve et andet sted, hvor vi kunne være mere udendørs og leve et mere enkelt liv, forklarer 46-årige Anette Paulsen.

Nu bor de i en 45 kvadratmeter stor lejlighed med to terrasser i Meta, der ligger cirka 45 kilometer syd for Napoli.

Færre flytter ud

I 2017 var der 21.006 danskere, der, ligesom Anette Paulsen og Henrik V. Jensen, flyttede ud af Danmark. Dét er det laveste antal i mere end ti år.

En af de fagforeninger, der har flest medlemmer, som søger undenlands, er Ingeniørforeningen. Igennem en årrække var der ikke mange jobs at hente i Danmark, hvorfor mange medlemmer søgte mod udlandet. En tendens, der nu er vendt.

- Finanskrisen påvirkede situationen dengang, mens der i dag er et stort ramaskrig ude i branchen og industrien efter vores medlemmer, forklarer Juliane Marie Neiiendam, der er formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen.

En af årsagerne skal findes i, at arbejdsforholdende er bedre herhjemme, end de er i udlandet.

Det, vi typisk ser, er, at de arbejder mere, de har kortere ferie, dårligere barselsforhold og så koster det noget at sende børnene i skole, siger Juliane Marie Neiiendam.

Fra misbrugsbehandler til rejseguide

Selvom man bor i Italien, skal regningerne stadig betales. Derfor havde ægteparret på forhånd lavet nogle aftaler med forskellige danske rejsebureauer. De ville gå fra at være henholdsvis misbrugsbehandler og virksomhedskonsulent i Odense til at være rejseguider i Syditalien.

- Da vi flyttede herned, havde vi ikke noget job, vi havde sat noget i gang, men vi vidste ikke rigtig, hvad det blev til. Så vi kastede os bare ud i det og håbede på det bedste, siger Anette Paulsen.

Den nye livsstil er meget anderledes, end den de har været vant til. Men det er bare noget, man lærer af, mener Henrik V. Jensen.

- Man bliver meget bedre til at være til stede i nuet. Og det er faktisk meget rart, at det hele ikke er helt sikkert. Altså at det ikke er sikkert, at jeg skal stå op klokken seks i morgen for at komme hen på et job, som jeg måske ikke er helt vildt tosset med, siger han.

Henrik V. Jensen kan få testet cykelformen af i det bjergrige Syditalien. (Foto: Thomas Dinsen DR Fyn)

"Vi troede, vi var skide stærke"

Når man genstarter tilværelsen, vil man møde nogle forhindringer, som man ikke kan forudse. Netop den usikkerhed tror det fynske ægtepar kan afholde mange fra at udleve deres udlandsdrømme.

- Nogle gange er det også lettere at være i dagligdagens tummerum. For det kræver en del kræfter, når alt er nyt, og man er på usikker grund. Det skal man kunne rumme, for det er ikke det nemmeste, siger Anette Paulsen.

Ægteparret er da heller ikke i tvivl om, at det har været den rigtige beslutning for dem. Men den nye tilværelse har også budt på mange frustrationer.

- Der er også en bagside af medaljen. Det er ofte, at vi er forskellige, når det kommer til at løse problemer. Så når vi pludselig arbejder i samme erhverv, så finder vi ud af, at vi er forskellige. Så der har vi også skulle finde ud af at give hinanden plads, siger Henrik V. Jensen og fortsætter:

- Det var en af de ting, vi ikke vidste hjemmefra. Der troede vi bare, at vi var skide stærke. Men det kan vi så erkende nu, at det var vi ikke. Det er bare for at sige, at det ikke udelukkende er en solstrålehistorie. Det er også hårdt arbejde.

I det sydlige Italien har man mulighed for at dyrke lidt mere eksotiske frugter, end i de danske parcelhushaver. Dét elsker Anette Paulsen og Henrik V. Jensen. (Foto: Thomas Dinsen DR Fyn)

Alle kan gøre det

Selvom det er hårdt arbejde, og rammerne er langt fra det, man kender, så mener det fynske ægtepar, at alle kan gøre det samme.

- Det vedtager man faktisk selv. Jeg giver faktisk ikke så meget for den melodi om, at man ikke kan gøre det. Det her kan alle. Og der er også en masse, der har gjort det med børn. Så det er bare et spørgsmål om at ville det, siger Henrik V. Jensen, inden han bliver suppleret af sin kone:

- Vi kan kun sige, at vi er glade for, at vi turde slippe hverdagens trummerum og kaste os ud i det her nye liv.

Det er natur som dette træ i baghaven, der har fået Anette Paulsen og Henrik V. Jensen til at flytte det sydlige Italien. (Foto: Thomas Dinsen DR Fyn)

Noget tyder da også på, at ægteparret er glade for deres nye tilværelse. For når man spørger dem, om deres år i det italienske har været en succes, svarer de samstemmigt:

- Helt klart!

FacebookTwitter