Ann har haft sclerose i 18 år: 'Cannabis giver mig livskvaliteten tilbage'

Cannabis virker, men den danske forsøgsordning er for dyr, er hendes konklusion.

Den medicinske cannabis i olieform hjælper Ann Lauridsen mod både sclerose- og gigtsmerter. (Foto: PRIVATFOTO)

Beta-interferon, Copraxone, Mixantrone, Tysabri og Fampyra.

Listen er lang over de præparater, som Ann Lauridsen har prøvet for at mindske sine smerter og sclerose-symptomer.

En sygdom, som den 43-årige fynbo har haft i 18 år.

Men medicinen gav hende altid bivirkninger, og derfor tog Ann Lauridsen for fire år siden beslutningen om at droppe den konventionelle medicin og i stedet tage cannabisolie.

En beslutning, der har været altafgørende for hende.

- Cannabis giver mig livskvaliteten tilbage. Det hjælper mig med at få en krop, som en krop skal være. Ingen spasmer, ingen smerter, siger hun.

Udover sclerose døjer Ann Lauridsen også med gigt og smerter deraf. Den medicinske cannabis hjælper hende også mod disse smerter.

Dansk ordning er for dyr

Ann Lauridsen har brugt cannabis-olie i fire år, som hun har set sig nødsaget til at skaffe illegalt. Men i januar 2018 begyndte Sundheds- og Ældreministeriet med en forsøgsordning, hvor man kunne få medicinsk cannabis på recept herhjemme.

Det var Ann Lauridsen glad for:

- Jeg klappede i mine små hænder, da jeg hørte det. Men den glæde var jo kort, siger Ann Lauridsen.

For i forsøgsordningen koster fem gram medicinsk cannabis 800 kroner. Den pris er svær at matche, når man er førtidspensionist, som Ann Lauridsen er:

- Det er alt, alt for dyrt, og jeg ved heller ikke, hvor lang tid de fem gram kan holde, hvis jeg virkelig har det skidt, siger Ann Lauridsen.

Derfor fortsætter hun med at skaffe cannabis andetsteds.

- Jeg gør det for at få det bedre, og hvis man ikke kan lave en løsning, der hjælper syge mennesker. Jamen så tager jeg loven i egen hånd, siger hun.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen kan det medføre en bøde, hvis man køber cannabis-olie med et THC niveau over 0,2 procent.

Mindst 2.500 patienter ønskede cannabis

I Scleroseforeningen har man hørt om flere medlemmer, der ikke har råd til medicinsk cannabis købt i Danmark. Da forsøgsordningen gik i gang, viste mindst 2.500 sclerosepatienter interesse for cannabis, fortæller direktør i foreningen Klaus Høm.

- Men efterfølgende har vi desværre fået mange tilbagemeldinger fra patienter, der er stoppet med at bruge cannabis gennem forsøgsordningen, fordi prisen er alt for høj, siger han.

Samtidig fortæller mange sclerosepatienter, at de har haft en stor effekt af cannabis, og Scleroseforeningen er bekendt med, at en del patienter køber cannabis illegalt.

Effekt eller ej?

Dermed er der flere forskellige holdninger til, hvorvidt cannabis har en effekt eller ej.

Ifølge de første observationer fra Smertecenter Syd på Odense Universitetshospital (OUH) er det nemlig ikke mange patienter, som har gavn af medicinsk cannabis.

- Det er et fåtal af patienterne, som får rigtig stor glæde af det, og de fleste af dem, vi starter behandling på, holder op igen med behandlingen, siger Gitte Handberg, der er specialeansvarlig overlæge.

Lægeforeningen har siden begyndelsen af forsøgsordningen været skeptiske. Da der fortsat ikke er videnskabelige undersøgelser, der påviser effekten eller ej, er de nuværende undersøgelser baseret på erfaringer, og det er problematisk, mener man.

De fraråder brugen af cannabis og mener produkter købt i udlandet kan være doseret forkert, være urent eller være forkert deklareret. Lægemiddelstyrelsen fraråder al brug af medicinsk cannabis, der ikke er købt gennem det danske marked.

Scleroseforeningen: Højere tilskud til cannabis

Den risiko ser man også alvorligt på i Scleroseforeningen. Derfor skal prisen på den danske cannabis ned, mener Klaus Høm.

- Medicinsk cannabis er jo en erstatning til konventionel medicin, der ikke virker for patienterne. Derfor mener vi selvfølgelig, at tilskuddet til medicinsk cannabis skal være det samme som til konventionel medicin, siger Klaus Høm.

Maksimalt vil egenbetalingen som patient i så fald være 4.000 kroner om året.

Lige nu udløser tilskudsordningen op til 10.000 kroner om året, hvis patienterne bruger op til 20.000 kroner på medicinsk cannabis.

Bruger patienterne mere end 20.000 kroner, er der ikke tilskud. Derimod skal alle terminalpatienter ikke betale noget for deres behandling.

Facebook
Twitter