Antallet af ældre hjemløse over 50 år stiger

Antallet af ældre hjemløse er steget med 15 procent på otte år. Socialminister kommer med ny plan i efteråret.

De ældre hjemløse har andre problemer end andre hjemløse og kræver en anden form for hjælp, siger leder af Kirkens Korshærs Varmestue i Odense, Heinz Wolf. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Der kommer flere ældre hjemløse på herbergene. For på trods af et langt og hårdt liv stiger hjemløses levealder, ligesom den stiger i resten af befolkningen.

Fra 2009 til 2015 steg antallet af hjemløse over 50 år, der overnattede på forsorgshjem og herberger, med cirka 250 personer, viser tal fra Børne- og Socialministeriet. Det svarer til en stigning på cirka 15 procent.

Den udvikling kan også mærkes på Kirkens Korshærs natvarmestue i Odense. Ifølge leder Heinz Wolf skyldes stigningen, at de hjemløse trods et hårdt liv lever længere.

- I løbet af de sidste 15-20 år er vi blevet bedre til at komme med nogle sundheds- og madtilbud til den gruppe, så levealderen er steget en del. Derfor når mange flere alderen 50, 60 og 70. Og det er jo glædeligt, siger han.

Men gruppen har nogle anderledes problemer end andre hjemløse.

- Det giver nogle udfordringer i det hjælpearbejde, vi plejer at lave med at skaffe folk bolig og hjælpe dem med deres problemer. Hvis man har haft et alkoholmisbrug gennem 20-30 år er der mange ting, man ikke kan, og kroppen har også taget en vis skade. Det betyder, at de skal have hjælp til rigtig mange ting. Det kan være at søge alting, flytte ind og gøre en lejlighed til et hjem, siger Heinz Wolf.

Socialminister Mai Mercado (K) varsler, at hun vil komme med en ny hjemløseplan her i efteråret, som blandt andet vil handle om mere fleksible tilbud på herbergerne.

- For den gruppe, som er meget langt væk fra at kunne få en normal tilværelse, er det et spørgsmål om, at vi får indrettet vores herberger og forsorgshjem, så de også kan rumme den her type af borgere, som ellers godt kan være lidt svære, siger hun.

I 2015 var der i alt cirka 6.000 hjemløse, der overnattede på herberger og forsorgshjem, hvoraf cirka en tredjedel var over 50 år.