Assens mistænker Energistyrelsen for kammeratligt forhold i vindmøllesag

Interne mails sår alvorlig tvivl om Energistyrelsens neutralitet, mener politikerne.

Vindmølleparken, som Sønderborg vil opføre, kommer til at ligge fire kilometer fra den fynske kyst. Det er Energistyrelsen, der giver etableringstilladelse, og nu sår Assens Kommune tvivl om styrelsens neutralitet i sagen. (Foto: Ida-Sofie Sellerup © dr)

Hvor nær er kontakten mellem Energistyrelsen og Sønderborg Kommune? Det vil politikerne i Assens nu bede om svar på.

For gennem flere korrespondancer via beskeder og mails, som Assens Kommune har fået aktindsigt i, mistænker kommunen Energistyrelsen for urent trav.

- Vi er stødt på flere sager, hvor vi bliver i tvivl om, hvorvidt Energistyrelsen er neutral, når de behandler Sønderborgs ansøgning om vindmølleparken i Lillebælt, siger Søren Steen Andersen (V), borgmester i Assens Kommune.

Kammeratlige e-mails

DR er også i besiddelse af de dokumenter, som Assens Kommune sætter spørgsmålstegn ved. Blandt andet studser kommunen over, at medarbejdere hos Energistyrelsen har deltaget i et møde med blandt andet Sønderborg Forsyning, hvor en del af mødet angiveligt har omhandlet spørgsmål om en såkaldt risikoworkshop, hvor et af emnerne ville være, hvordan man gennem kommunikation kunne afværge borgermodstand og politisk modstand.

Desuden har en medarbejder i Energistyrelsen den 6. juli 2018 sendt følgende mail til en medarbejder i Sønderborg Forsyning.

” Positiv omtale i JydskeVestkysten – Sådan!!”

Det slår for alvor skår i, hvorvidt Energistyrelsen forholder sig neutralt i at vurdere, om der skal være en vindmøllepark i Lillebælt, mener Søren Steen Andersen (V).

- Vores øjenbryn ryger højt op i panden, når vi bliver bekendt med det her. For en ting er grundlæggende sikker: en myndighed skal være neutral og ikke have nogen holdning. Det ligner det modsatte her, siger borgmesteren.

Energistyrelsen: 'Ikke acceptabelt'

Assens kommune har derfor bedt om en redegørelse og yderligere aktindsigt i flere dokumenter, der er sendt mellem Energistyrelsen og Sønderborg.

I Energistyrelsen er man ærgerlig over situationen.

- Som fagstyrelse stræber vi altid efter at være neutrale og saglige, og sådan skal vi også fremstå. Derfor er det heller ikke acceptabelt, når vores kommunikation kan skabe usikkerhed om vores neutralitet, siger vicedirektør Janni Torp Kjærgaard.

Ifølge Jannie Torp Kjærgaard har man taget en snak med medarbejderne i Energistyrelsen om sagen. Men kritikken fra Assens Kommune er meget skarp, medgiver hun:

- Alle kan begå en fejl, og jeg mener ikke, at denne mail (6.juli 2018) er generelt betegnende for, hvordan Energistyrelsen arbejder, og derfor heller ikke kan rette så skarp en kritik, som Assens sender, siger Janni Torp Kjærgaard.

Minister: Sønderborg skal flytte de møller

Kritikken af Energistyrelsen har politikerne i Assens også sendt til orientering hos forsynings, - klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V).

Ministeren har set flere mailkorrespondancer mellem Energistyrelsen og Sønderborg Forsyning, og han understreger, at styrelsen skal være uvildig:

- For mig er det helt afgørende, at Energistyrelsens sagsbehandling er 100 procent neutral. Både i rådgivningen og i behandlingen af ansøgninger, siger Lars Christian Lilleholt (V).

Samtidig står han ved den klare opfordring, han sendte Sønderborg Kommune før jul.

- Flyt de vindmøller længere ud på havet. De står for tæt på kysten, og jeg forstår godt, de mange borgerprotester, der har været i forbindelse med sagen, siger Lars Christian Lilleholt.

Det er dog ikke muligt for Lars Christian Lilleholt at forbyde opførelsen af vindmølleparken, da Sønderborg Kommune har ansøgt om tilladelse til forundersøgelse i 2012, og dermed før man lavede reglerne om for kystnære vindmøller i 2015.

Undersøg beskeder, mails og korrespondance

Men ministeren vil til bunds i korrespondancen mellem Energistyrelsen og Sønderborg.

- Jeg vil garantere at holde øje med kontakten, og nu vil jeg undersøge det nærmere, således at vi sikrer, at der er upartiskhed, siger Lars Christian Lilleholt (V).

DR arbejder på at få en kommentar fra Sønderborg Kommune.