Ballade i kolonihaveidyllen: Byg dit hus mindre eller riv det ned

Odense Kommune har givet 95 kolonihaveejere besked på, at de enten skal bygge deres hus mindre eller rive det ned

Johnny Herholdt er en af de 95 kolonihaveejere, der er blevet påbudt af bringe deres hus ned til de lovpligtige 60 kvm. inden d. 1. juli. (Foto: Jonatan Grau Møller)

Normalt er kolonihaver, noget man forbinder med solstråler, fuglefløjt og køkkenhaver. Og det er ikke svært at forestille sig naboer, der er i bar overkrop skåler i en flaskeøl over hækken.

Men i disse dage er der skår i kolonihaveidyllen.

95 kolonihaveejere har nemlig fået et brev fra Odense Kommune, hvori der står:

Dit hus er for stort. Derfor skal du inden 1. juli sørge for, at det maksimalt er på 60 kvadratmeter.

Den haveforening, der har modtaget flest af de breve, er H/F Roerskov.

I en have på hjørnet til gang 13, står Johnny Herholdt og er i gang med at ordne et bed i haven. Han er en af de 22 fra haveforeningen, der har modtaget brevet.

Sådan ser et af de 95 breve fra Odense Kommune ud. (Foto: Jonatan Grau Møller)

For 16 år siden købte han sit kolonihavehus. Et hus der allerede dengang var mere end 60 kvadratmeter stort. Nu skal han til at forkorte huset med to meter.

- Jeg synes det er lidt tosset, for de trækker noget ned over hovedet på folk. Jeg skal tage to meter af stuen. Det har set sådan ud i 26 år, så jeg kan ikke lige forstå, hvorfor det skal laves om, fortæller han og fortsætter:

- Dem der har ødelagt det, det må være dem, der for nylig har knaldet nogle ordentlige kasser op, fordi der ikke var nogen, der sagde noget.

Johnny Herholdts hus er lidt over 70 kvadratmeter stort, og ifølge ham vil det koste 20-30.000 kroner at få kortet huset af med to meter.

Op til den enkelte bestyrelse

Selvom brevet kommer fra kommunen, har de ikke mulighed for at rejse kravet overfor den enkelte kolonihaveejer. Også selvom kommunen ejer jorden.

Det er fordi, Odense Kommune har indgået en lejeaftale med Odense Havelodselskab. Det er derfor dem, der skal rejse kravet til bestyrelsen i kolonihaveforeningerne, som så skal tage det videre til de enkelte haveejere.

Men den opgave kan godt volde problemer, fortæller funktionsleder for spildevand, kolonihaver og gartnerier i Odense Kommune, Anja Henriksen.

- Vi ved, at det kan give nogle rystelser og noget påstyr, når bestyrelserne går i gang med at håndhæve vedtægterne, som måske i mange år ikke er blevet brugt til det, de var der for.

22 kolonihaveejere i Haveforeningen Roerskov har fået besked på at gøre deres hus mindre. De er nemlig større end de 60 kvadratmeter, de må være. (Foto: Jonatan Grau Møller)

Vil brede sig til hele landet

Med de 95 breve håber Odense Kommune på at få gjort op med de mange lovovertrædelser, de finder rundt omkring i kolonihaveforeningerne.

Derfor er de gået systematisk til værks og opmålt kommunens godt 4000 kolonihavehuse. Heraf viste det sig at omkring 300 er for store. Og det er den største sag Kolonihave Forbundet kender til, siger Preben Jacobsen, der er formand for Kolonihaveforbundet.

- Selvom det er træls, så må det være noget, som folk har været klar over. De har måske bare tænkt "går den, så går den", siger han og fortsætter:

- Vi har ikke været inde i et forløb som det her i Odense kommune, hvor man har været ude at måle alt op. Men det er noget, som vi vil se mere af i fremtiden. Det er der ingen tvivl om.

Ligger som de selv har redt

Siden der blev tændt for vandet i lørdags, er husejerne begyndt at strømme ud til deres kolonihaver. Men Johnny Herholdt synes allerede, at han kan mærke, at noget er anerledes, end det plejer.

- Stemningen er ikke så god hos dem, der har fået det brev. Folk er lidt i vildrede, for de ved ikke, hvordan de skal skaffe de penge, det koster, og hvordan de skal gribe det an, siger han.

I Odense Havelodselskab er formand Jørgen Erik Jørgensen ikke overrasket over, at brevene skaber ballade. Alligevel mener han ikke, at det bliver lige slemt for alle 95, der har modtaget brevet.

- Nu lyder det også så voldsomt med, at det er husene er for store. Men mange steder drejer det sig om, at der måske er to eller tre overdækkede terrasser, hvor man bare kan fjerne den ene, så kommer man ned på den rigtige størrelse. Det er deres egen skyld, for de ved det jo godt. De ligger, som de selv har redt, siger han.

Har allerede taget affære

Det er ikke første gang, at der er fokus på de store kolonihavehuse. Allerede for at år siden var der snak om det i Haveforeningen Roerskov.

Iben Nyby har taget fem kvadratmeter af taget til hendes overdækkede terrasse. Nu er hendes kolonihavehus på de lovpligtige 60 kvadratmeter. (Foto: Jonatan Grau Møller)

Snakken fik Iben Nyby til at måle sit hus. Det viste sig, at den overdækkede terrasse gjorde det samlede husareal for stort. Derfor hev hun fat i en ven, som hjalp hende med at få styr på tingene.

- Jeg har taget fem kvadratmeter plader af mit tag på den overdækkede terrasse, så det nu er kommet ned på de 60 kvadratmeter, siger hun og uddyber:

- Jeg ville ikke have noget bøvl. De skulle ikke kunne komme her og sige, at der var noget galt her hos mig.

Her ses de resterende tagplader på Iben Nybys overdækkede terrasse (Foto: Jonatan Grau Møller)

Politikere har vendt ryggen til

I Odense Kommune er rådmand Jane Jegind (V), opmærksom på, at det ikke er et problem, der er opstået over natten.

- Jeg vil gerne erkende at kommunen og politikerne har vendt ryggen til det her problem, siger hun.

Derfor vil politikerne i Odense Kommune også begynde at se mere alvorligt på sagen.

- Det er selvfølgelig vores opgave at hjælpe med at bakke op om det her. Så det er ikke bare lige ud ad landevejen, at få løst det. Det ved vi godt, forklarer hun.

Det socialdemokratiske byrådsmedlem Nicklas Kandemir har heller ikke et konkret forslag til, hvordan man kan løse problemet. Men den er for bureaukratisk, mener han.

- Det er ud fra den erkendelse, at havelodsselskabet og foreningerne ikke er i stand til at løfte den opgave, de er blevet pålagt, siger han og uddyber:

- Det jeg selv har efterspurgt, det er at kommunen får yderligere mulighed for at have direkte påtaleret i forhold til den enkelte havelodsejer.

Og konsekvenser, det kommer der. I hvert fald hvis man spørger Jane Jegind.

- Der vil komme konsekvenser. Det vil ske på forskellige måder. Så derfor er det for tidligt at begynde at drøfte, hvordan vi gør det. Men man kan være sikker på, at der sker noget. Byrådet vil følge op på det her, siger hun

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk