Banebrydende metode kan afsløre sclerose i urinen

Danske forskere har udviklet en ny metode, der kan diagnosticere sygdommen sclerose gennem en urinprøve i stedet for en rygmarvsprøve.

Bestemte proteiner i urinen kan afsløre, om man lider af sclerose. Det viser forskning fra OUH og Syddansk Universitet.

En simpel test hos din egen læge kan i fremtiden afsløre, om du lider af sclerose.

Som de første har forskere på Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet udviklet en metode, der kan konstatere sclerose gennem en urinprøve i stedet for den nuværende prøve af rygmarven.

Den nye metode er 90 procent sikker. Det samme er rygmarvsundersøgelsen, fortæller afdelingslæge Helle Hvilsted Nielsen.

- Urintesten er lige så sensitiv som den nuværende metode. Vi har fundet ud af, at vi ved at se på nogle bestemte proteiner kan udskille sclerosepatienter fra raske patienter, siger hun.

Sygehusene har mange patienter med mistanke om sclerose, og hvis rygmarvsprøven kan undgås, vil flere kunne få stillet en diagnose hurtigere og nemmere. Hvis urinprøven afslører, at der kan være tale om sclerose, skal der yderligere undersøgelser til.

Urinprøven kan desuden også spore andre sygdomme:

- Urin er jo affald fra hele kroppen og i hjernen. Derfor kan urin vise flere spor efter sygdomsprocesser, fortæller Helle Hvilsted Nielsen.

Den specifikke test kan gavne, fordi symptomer på sclerose ofte er lumske. Det kan være alt fra et ben, der sover, til et sløret syn eller koncentrationsbesvær.

Lægerne håber, at den nye test i fremtiden kan frikende mange for sygdommen på et langt tidligere tidspunkt. Metoden er stadig under test, men OUH vurderer, at urinprøven kan blive en realitet om 5-10 år.

Resultaterne fra Odense har allerede vakt opsigt internationalt og skal i næste uge fremlægges i Los Angeles.