Når bedemand Mette Andersen kører til et kapel med en kiste, der nogle dage senere skal i kirken til en ceremoni, er hun ofte ude for, at der ikke er plads.
Enten er pladsen optaget af andre kister, eller også er kapellerne taget i brug til andre formål. Eller også er pladsen så trang, at det ikke kan lade sig gøre for én bedemand at få bugseret kisten ind.
- Og hvad gør vi så, hvis der ikke er plads? Vi kan jo ikke sætte en kiste på gaden. Så er vi jo nødt til at finde plads et andet sted, siger Mette Andersen fra Begravelsesforretning Odense.
Problemet er stort og landsdækkende, lyder det fra branchedirektør Ole Roed Jakobsen. Og Fyn er et af de steder, hvor det er værst, siger han.
Odense Krematorium har nemlig på grund af travlhed og pladsmangel for nylig meddelt, at de fynske bedemænd ikke længere kan stille kister i venteposition, før de skal til ceremoni ude i kirkerne. Så nu skal man finde pladsen lokalt i sognene. Det giver nogle logistiske udfordringer, siger Mette Andersen.
- Så kører vi, til vi finder et sted, hvor der er mulighed for at sætte kisten ind. Jeg ved, at alle bedemænd har oplevet, at man kører til et kapel i den forventning, at man kan sætte kisten ind, og så er nødt til at køre et andet sted hen, fordi der ikke er plads.
Får pulsen op
Hendes kollega Claus Markvardsen supplerer, at bedemændene også kan komme ud for at have flere ceremonier på en dag.
- Og så kan vi komme i tidsnød, hvis vi ikke kan komme af med kisten fra den første højtidelighed. Så får vi lige pludselig travlt. Og som bedemand er det ikke sjovt at have travlt, siger han og uddyber:
- Det kan mærkes af de pårørende, at vi ikke er så rolige, som vi plejer at være. Og når vi kommer frem, skal pulsen være meget lav. Hvis vi ikke er rolige og har overskud, og familien fornemmer, at vi ikke har styr på det, så får de en mindre behagelig oplevelse.
Får problemer til sommer
Mette Andersen har taget initiativ til et møde for alle bedemænd på Fyn for at diskutere, hvad man kan gøre. Det har ført til en fælles henvendelse til både kirkerne og Odense Kommune. Og der skal gøres noget, for problemet er tæt på at være akut, mener Claus Markvardsen.
- Lige nu er det knap så stort, som det bliver til sommer, for lige nu kan vi bruge alle de kapeller, hvor der ikke er køl. Men når vi kommer på den anden side af 10 grader, så skal vi have køl på, og så får vi problemer.
Hvad sker der så?
- Alle ved, der går en forrådnelsesproces i gang, og det gør den altså, når vi når på den anden side af tocifrede varmegrader. Og hvis kisterne skal stå der otte dage, hvad der er typisk i dag, kan vi godt få nogle uheldige oplevelser, siger han.
I Hjallese Provsti i Odense er man netop ved at installere kølefaciliteter i fem af 25 sogne med plads til i alt 28 kister. Det er sket efter, at Odense Krematorium har meddelt, at man ikke længere kan opbevare kister indtil ceremonien i kirken. Det oplyser provst Paw Kingo Andersen.
Og det er "supergodt", mener Mette Andersen. Men det er ikke nok, og det er et problem, der skal løses inden sommer, mener de to bedemænd.
Rådmand: Det er folkekirkens opgave
Ole Roed Jakobsen fra Danske Bedemænd beder om handling fra både folkekirken og de kommuner, der ejer krematorier. Der mangler både ovn- og kølekapacitet på krematorierne, så "i Odense skal man sådan set se at komme i gang," siger han.
Men selv om et nyt krematorium er et ønske i Odense Kommune, er det en investering på op mod 80 millioner kroner, der skal overvejes nøje, siger by- og kulturrådmand i Odense Kommune Søren Windell (K).
- Det er meget nemt for bedemændene at sige, at det skal vi bare løse. Vi løser vores opgave og har den kapacitet, vi skal have som krematorium her og nu, og bedemændene må så i dialog med folkekirken om den kapacitet, der skal være rundt omkring i sognene.
Kirkeminister Louise Schack Elholm (V) har ikke haft tid til at stille op til interview.